Hlavní obsah

Norris Trophy pro nejlepšího beka získá Hedman, Carlson nebo Josi

O Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce sezony v NHL se utká trio nejproduktivnějších beků základní části, kterou zkrátila pandemie koronaviru. Podruhé může prestižní ocenění získat Victor Hedman z Tampy Bay, do tříčlenné nominace se vešli také John Carlson z Washingtonu a Roman Josi z Nashvillu. Vítěz trofeje, o které rozhodují členové Asociace profesionálních hokejových novinářů, bude vyhlášen během konferenčních finále. Přesné datum, formát i čas budou oznámeny.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Roman Josi z Nashvillu je adeptem na Norris Trophy.

Článek

Devětadvacetiletý Švéd Hedman je ve finální nominaci počtvrté za sebou. Norrisovu trofej vyhrál v roce 2018. V základní části sezony, která předčasně skončila v březnu, nasbíral 55 bodů (11+44) v 66 zápasech, což mu mezi beky stačilo na třetí místo. Hedman je dosud jediným obráncem v klubové historii, který Norrisovu trofej získal.

Vítěz Stanley Cupu z roku 2018 Carlson se stal díky 75 bodům (15+60) v 69 utkáních nejproduktivnějším zadákem soutěže. Třicetiletý Američan si v počtu bodů a nahrávek stanovil kariérní maxima, zatímco s 15 trefami vyrovnal svůj nejlepší počin z ročníku 2017/18. Carlson by se v případě vítězství stal druhým bekem v dějinách Capitals, který na toto ocenění dosáhl. Dosud se to podařilo jen Rodu Langwayovi v letech 1983 a 1984.

Stejně starý Josi si v uplynulé základní části v 69 duelech stanovil v počtu branek (16), přihrávek (49) i bodů (65) kariérní maxima. Kapitán Predators obsadil v bodování zadáků druhou pozici. Rodák z Bernu by se mohl stát prvním držitelem Norrisovy trofeje v historii klubu.

V minulém ročníku vyhrál Mark Giordano z Calgary. Ocenění NHL se měla původně předávat 18. června v Las Vegas, to ale zhatila pandemie koronaviru. Základní část se nakonec nedohrála. Místo tradičních 16 týmů bude letos o Stanley Cup bojovat 24 z 31 celků. Upravený formát play off začne 1. srpna. Dohrávat se bude bez diváků v Edmontonu a Torontu.

Konferenční finále, během nichž se vyhlásí vítězové jednotlivých trofejí, mají začít 8. září. O držiteli nejslavnějšího hokejového poháru, který obhajují St. Louis Blues, se rozhodne nejpozději 4. října.

Reklama

Související témata: