Hlavní obsah

Zanardiho těžký boj pokračuje. Lékaři zveřejnili nové zprávy

Bývalý jezdec formule 1 a čtyřnásobný paralympijský vítěz Alex Zanardi byl měsíc po vážné nehodě na handbiku přeložen do specializovaného centra pro neurologickou rehabilitaci. Oznámili to zástupci nemocnice v italské Sieně, v níž třiapadesátiletý sportovec od 19. června podstoupil tři operace hlavy včetně náročně pětihodinové rekonstrukce obličeje.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Paralympijský šampion Alex Zanardi při Ironmanovi na Havaji.

Článek

"Jeho klinický stav a vitální funkce naznačují, že je stabilizovaný, což umožňuje postupné omezení sedativ a tedy i přeložení do zařízení, kde se mu dostane potřebné neurorehabilitace," uvedl šéf nemocnice v Sieně Valtere Giovannini.

Lékaři začali minulý týden Zanardiho probouzet z umělého spánku, aby mohli po dalších vyšetřeních upřesnit následky těžkého zranění hlavy. Zda nabyl vědomí, ale nemocnice nezveřejnila.

Zanardi, který v roce 2001 přišel o obě nohy po havárii v automobilovém závodě, měl nehodu nedaleko Pienzy při štafetovém závodě, když ztratil kontrolu nad handbikem a bočně narazil do protijedoucího vozu. Utrpěl mimo jiné vážné zranění hlavy a mnohočetné fraktury kostí v obličeji. Následkem může být poškození mozku, hrozí mu rovněž, že přijde o obě oči.

Reklama