Hlavní obsah

Fyzické tresty a psychický teror: Bývalá krasobruslařka promluvila o děsivé minulosti

Dvojnásobná národní šampionka v krasobruslení Jü Šu-žan promluvila o fyzickém a psychickém týrání, kterého se na ní během mládežnických let měl dopouštět její trenér při přípravě v Číně. Útoky zahrnovaly slovní urážky, fyzické tresty, ale i kopání bruslemi a jiné všemožné ponižování. Dnes devatenáctiletá sportovkyně kariéru v roce 2018 ukončila.

Foto: Profimedia.cz

Krasobruslařka Jü Šu-žanová v roce 2017 reprezentovala Singapur na světovém šampionátu v Helsinkách. Archivní foto

Článek

Jü se narodila v Číně, kde také trénovala. Na mezinárodních akcích ale závodila za Singapur. O tom, jak brutálně probíhala její krasobruslařská příprava, se s fanoušky podělila na svém instagramovém profilu.

„Všechno to začalo, když mi bylo jedenáct. Když jsem udělala chybu, musela jsem natáhnout ruku a trenér mě mlátil plastovým krytem na bruslařské čepele," popsala metody kouče Kao Sunga bývalá závodnice, která se v roce 2017 účastnila mistrovství světa.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

5,6,7 this is purple patrol

Příspěvek sdílený Jessica Shuran Yu (@_jessicayu_),Kvě 29, 2020 v 9:13 PDT

„Když byl hodně špatný den, dostala jsem třeba i deset ran naráz, dokud mi ruka úplně nezčervenala. Někdy mě kopl bruslemi do holeně. I když mi kolikrát tekla krev, musela jsem pokračovat v tréninku, abych ho nenaštvala ještě víc," popsala chování svého tehdejšího kouče, který ji prý také opakovaně nazýval tlustou a línou.

Když se Jü přesunula do seniorské kategorie, fyzické útoky prý přestaly. Ty psychické ale pokračovaly dál. Svět krasobruslení singapurská závodnice v roce 2018 nakonec opustila.

„Jestli uveřejnění mého příběhu zvedne povědomí o problému, vyvolá hněv a pomůže ostatním vypořádat se s podobnými zkušenostmi, pak to za to stojí," dodala.

Reklama

Související témata: