Hlavní obsah

Definitivní ne! Fotbalová liga se nedohraje, Slavii titul zůstává

Praha

Soutěžní ročník fotbalové ligy 2019/20 se definitivně nedohraje, Ligový výbor Ligové fotbalové asociace ho v pátek „per rollam" podle očekávání předčasně ukončil. Důvodem je pozitivní test na koronavirus u jednoho z hráčů Opavy. Nedohraná zůstane skupina o záchranu, nejvyšší soutěž je proto ukončena bez určení pořadí. Ligový výbor nicméně rozhodl, že to nic nemění na udělení mistrovského titulu pražské Slavii stejně jako na určení pohárových účastníků v příští sezoně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda na archivním snímku.

Článek

„Ligový výbor ukončil soutěžní ročník 2019/20 ke dni 29. července, a to s ohledem na okolnosti vyšší moci, díky kterým nelze dokončit probíhající sezonu do 2. srpna 2020. Po celou dobu koronavirové krize jsme dělali maximum pro dohrání soutěží na trávníku sportovní cestou. Po nařízení karantény na opavský klub už bohužel není možné aktuální sezonu dokončit tak, abychom stihli termín, který si kluby samy stanovily jako nejzazší datum pro řádné dokončení," řekl šéf LFA Dušan Svoboda.

Zatímco tabulka druhé ligy byla schválena za konečnou v její finální podobě po 30 ligových kolech, u nejvyšší soutěže bude ročník 2019/20 uzavřen bez určení pořadí. Což se však podle platných regulí nedotkne dvou zásadních rozhodnutí. V souladu s Rozpisem celostátních soutěží byl přidělen titul Mistra ČR klubu SK Slavia Praha, s ohledem na nedohrání první ligy z důvodu vyšší moci se pak pouze pro účely výběru klubů pro mezinárodní klubové soutěže UEFA určilo pořadí na 1. až 6. místě. V evropských pohárech bude v příští sezoně Česko reprezentovat těchto pět klubů: Slavia, Plzeň, Sparta, Jablonec a Liberec.

„Z pohledu řádů nebyla jiná volba a přestože nám chybí odehrát pouze šest zápasů, nemůžeme ve FORTUNA:LIZE uznat konečné pořadí. Již s předstihem jsme ale na tuto situaci byli připraveni a ty nejzásadnější parametry můžeme určit. Pohároví účastníci jsou dáni konečným pořadím skupiny o titul a mistrovský titul připadne logicky Slavii," uvedl Svoboda.

Ligový výbor rozhodl také o tom, že z nejvyšší soutěže při jejím ukončení bez určení pořadí nebude žádný tým sestupovat. Postupujícím z druhé ligy se staly první dva celky - Pardubice a Brno. Příští ročník se tak odehraje s osmnácti účastníky.

„Jak jsme již avizovali po jednání ligového grémia minulý pátek, příští sezonu odehrajeme v počtu osmnácti týmů ve FORTUNA:LIZE a čtrnácti celků v druhé nejvyšší soutěži. Počítáme s tím, že příští sezona se odehraje bez nadstavbové části. Jedná se o přechodný stav na jednu sezonu a je naším záměrem se za rok zase vrátit k rovnoměrnému modelu šestnácti účastníků v obou ligách," dodal Svoboda.

Reklama