Hlavní obsah

Další Čech v Premier League? Bývalý slávista jde do boje o anglickou ligu

Robert NeumannSport.cz

Český fotbal mohl mít v Premier League dalšího hráče. Záložník Jan Žambůrek sahal s Brentfordem po přímém postupu mezi anglickou elitu. Stačilo vyhrát jeden ze dvou závěrečných zápasů Championship. Londýnský klub ale finiš druhé ligy nezvládl. Nicméně má před sebou druhou šanci - nedělním duelem proti Swansea vstoupí do play off o anglickou ligu.

Foto: Robert Neumann, Právo

Jan Žambůrek ukazuje na datum svého debutu v A-týmu Brentfordu.

Článek

„Byli jsme hodně zklamaní, že nám utekl přímý postup. Měli jsme situaci ve svých rukách, West Bromwich nám dvakrát nahrál na smeč, my toho ale nevyužili. Naděje na Premier League ale pořád je přes play off," řekl Žambůrek.

Po koronavirové pauze najel Brentford na vítěznou vlnu, kterou přerušil až v samém závěru soutěže. „Potvrdilo se, že poslední krok bývá nejtěžší," povzdechl si 19letý útočník, který je v Brentfordu druhým rokem. V létě 2018 se rozhodoval, jestli zůstane v dorostu Slavie nebo vyslyší velkou výzvu a stane se součástí projektu, který cíleně připravuje teenagery pro dospělý fotbal.

Teď byl s klubem z okraje Londýna blízko obrovskému úspěchu. „Nejsme velkým klubem, pro fanoušky na Ostrovech bylo překvapení, že se nám až takhle dařilo. Pro Brentford by byla účast v Premier League neuvěřitelným úspěchem, postup byl ale naším cílem. Troufnu si říct, že jsme patřili mezi nejlepší týmy ligy druhé, mohli bychom do Premier League zapadnout. Navíc od příští sezony budeme hrát na novém stadionu," podotkl Žambůrek, pro kterého je velkou motivací zahrát si ve Wembley, dějišti finále play off.

Sezonu považuju za úspěšnou, říká český mladík

„Wembley je sen každého kluka. Jen je velká škoda, že zápas bude bez fanoušků," uvedl český mladík. Do A-týmu se natrvalo prosadil v létě, během sezony nastřádal 16 startů ve druhé lize, další dva v Anglickém poháru.

„Osobně beru sezonu jako úspěšnou. Byla moje první s áčkem. Dostal jsem několik šancí, v Championship jsem nastoupil jednou od začátku, v základu jsem byl také v FA Cupu," pověděl Žambůrek. Připíše si na podzim premiérové starty v Premier League? „Uvidíme. Možná odejdu na hostování. Nemám sice podmínku zůstat v Anglii, ale bylo by to pro mě nejlepší řešení," uzavřel záložník Brentfordu.

Reklama

Související témata: