Hlavní obsah

Praha bude v září hostit dva závody plochodrážní Grand Prix

Praha

V Praze se letos nakonec uskuteční hned dva závody plochodrážní Grand Prix. Světová elita se v české metropoli představí 18. a 19. září. Přepracovaný kalendář šampionátu poznamenaného pandemií koronaviru tvoří celkem čtyři dvojzávody a dalšími zveřejněnými pořadateli jsou už jen polská města.

Foto: Sport.cz

Matěj Kůs – ilustrační foto.

Článek

Mezinárodní motocyklová federace FIM a promotérská společnost BSI oznámily, že seriál začne 28. a 29. srpna ve Varšavě, bude pokračovat 11. a 12. září v Gorzówě a po závodech na Markétě vyvrcholí v Toruni 3. října. Na termín 2. října organizátoři MS zatím pořadatele nezveřejnili. Každopádně se vydali ve stopách pořadatelů MS formule 1, kde už také sáhli k pořádání dvou závodů v jednom dějišti.

"Formát dvou závodů mistrovství světa po sobě jdoucích je pro pražský stadion novinkou. Zároveň je to šance pro ty fanoušky, na které se nedostalo po zastavení předprodeje," uvedl pořadatelský Auto klub Markéta na svém webu. Dodal, že vzhledem ke vládním opatřením se oba závody uskuteční s omezeným publikem, a nevyloučil, že v případě jejich zpřísnění počítá dohoda s promotérem s tím, že se pojede i bez diváků.

"Na sobotní závod (19. září) je kapacita již téměř naplněna z předchozího předprodeje. Na páteční závod bude předprodej zahájen, nebude to ale dříve než v půlce srpna," konstatoval klub, na který čeká pořádná plochodrážní nálož.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Leon Madsen z Dánska.

Z původního kalendáře Grand Prix zůstaly v termínové listině při poslední redukci jen tři závody včetně pražského, který byl z originálního červnového termínu přeložen na 19. září, a finále v Toruni. Definitivně zrušen teď byl závod ve Vojensu a dánské město bude dějištěm až v příštím roce.

Česká republika zůstala v kalendáři jako jediná země vedle Polska, které je v sezoně zdecimované celosvětovou zdravotní situací baštou ploché dráhy. Koná se tam špičkově obsazená extraliga a tamní ovály byly dějištěm pětidílného mistrovství Evropy, jež dnes večer vyvrcholí právě v Toruni.

Česká plochá dráha se také může těšit na start reprezentace ve finále mistrovství světa družstev. Český výběr byl dodatečně zařazen mezi účastníky Ploché dráhy národů v Manchesteru (24. a 25. října), poté co start odmítli vloni sedmí Němci. FIM totiž zrušila semifinálové závody, které měl v září hostit lotyšský Daugavpils, a do finále nominovala sedm nejlepších družstev na základě loňského pořadí. Soupeři českých jezdců budou obhájci titulu Rusové, Poláci, Australané, Dánové, Švédové a Britové.

Reklama

Související témata: