Hlavní obsah

Krutá rána pro elitní českou biatlonistku! Nezbývá než utřít slzu a dát nohy na stůl

Praha

Ani se nestačila pořádně rozjet do přípravy na sezonu. Epizodka, na kterou česká biatlonová reprezentantka Eva Kristejn Puskarčíková už takřka zapomněla, se po pár týdnech zle projevila a nemůže nad ní jen mávnout rukou. Onemocněla boreliózou a první zahraniční soustředění týmu pro ni předčasně skončilo.

Foto: Petr Slavík/ Český biatlon

Eva Kristejn Puskarčíková (vpravo) a Markéta Davidová.

Článek

Přijela, viděla, odjela. Plánované kilometry na ledovci ve výšinách nad Ramsau nenajede. Právě tam se teď usídlila česká reprezentace při prvním zahraničním tréninkovém výjezdu v koronavirové době.

„Když zhruba po měsíci zjistíte, že onehdá to malé klíště vám tu zanechalo nedar v podobě boreliózy, nezbývá než to přijmout, utřít slzu, lehnout si, dát nohy na stůl a přijmout dar od doktora ve formě antibiotik," posteskla si na instagramu.

Jedna z nejvýraznějších členek ženského týmu tedy bude v přípravě absentovat. Při normálním průběhu by mohla léčba trvat dva týdny.

Základními příznaky nemoci jsou horečka, únava a bolest hlavy. Borelióza ovšem může přinést komplikace a připomínat se i po měsících.

Z biatlonistů před pár měsíci zbortila vývoj kariéry Tomáši Krupčíkovi, z jiných českých sportovců s ní nedávno bojoval třeba střelec David Kostelecký.

„Jsem vděčná za vše, co život přináší, ale potěšena moc nejsem," přiznala devětadvacetiletá závodnice.

Onemocněl i kajakář Dostál
Nepříjemnost zvaná borelióza potkala i úspěšného kajakáře Josefa Dostála, který už před zjištěním choroby ukončil sezonu. "Pohoda po sezoně skončila hned, jak začala. Hned po prvním výletu na kole jsem zjistil, že jsem dostal boreliózu od klíštěte. Takže teď hezky bez sportu, sluníčka a s antibiotiky," posteskl si na facebooku úřadující vicemistr světa na olympijské distanci 1000 metrů.
Klíště měl před měsícem. "Takže už je dost možné, že to ovlivnilo moje výkony na MČR," poznamenal. Na republikovém šampionátu v Račicích na přelomu července a srpna získal Dostál čtyři zlaté medaile, ale na deblu s Radkem Šloufem nestačili na dvojici Jakub Špicar, Daniel Havel.
Už před republikovým šampionátem plánoval, že to pro něj budou poslední závody v sezoně poznamenané koronavirem. Plánovaných akcí, které by měly být na podzim, se nezúčastní. Upřednostní přípravu na OH 2021.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články