Hlavní obsah

Nehrajeme! Českou ligu zaskočil obhájce titulu

Praha

O téměř půl roku později, ale přece! Česká liga amerického fotbalu se o víkendu rozjede, nedělní souboj nováčka Přerov Mammoths s vicemistrem Ostrava Steelers odvysílá od 16 hodin živě ČT Sport. Přesto se restart soutěže neobešel bez komplikací, do letošního atypického ročníku se rozhodli nepřihlásit Prague Lions, obhájce titulu.

Pozvánka na start Paddock ligy amerického fotbaluVideo: ČAAF

 
Článek

Vedení ligy se v krátké době musí vyrovnat se ztrátou druhého z dlouholetých pilířů soutěže. Zatímco loňský odchod suverénů Prague Black Panthers do rakouské elitní soutěže se setkal spíš s pochopením, letošní absence jejich městského rivala mnohé zaskočila.

V červnu zveřejnil tým Lions prohlášení, proč se rozhodl letošního ročníku nepřihlásit. Argumentoval zdravotními důvody s odkazem na svého hráče Dylana Redu, který po návratu do USA musel být kvůli koronaviru hospitalizován, nedostatečnými podmínkami na fyzickou připravenost hráčů během koronakrize i ekonomickou situací, kdy klub přišel podle svých slov minimálně o půl milionu korun.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

🇨🇿Vedení i hráči Prague Lions dlouhou dobu rokovali o svém postupu při znovuobnovení sezony na podzim. Nakonec jsme dospěli k názoru, že do zkrácené podzimní sezony nenastoupíme. Našim cílem bude kvalitní sezona juniorky, která je budoucností týmu. Věnujte prosím čas našemu vyjádření, kde vyslovujeme všechny důvody týmového rozhodnutí. Najdete je na našem webu. 👉🏻www.lions.cz •• 🇺🇸 The management and players of the Prague Lions have been discussing the re-establishing the season in the autumn.  In the end, we came to the conclusion that we will not enter the shortened autumn season. Our goal will be to have a quality season for a juniors, which are the future of the team.  Please take the time to read our statement where we state all the reasons for the team's decision. You can read it all on our website. 👉🏻www.lions.cz •• #praguelions2020 #season2020 #covid19 #americanfootball #czechamericanfootball #motivation #juniors #chasegreatness @caaf_cz @afi_review

Příspěvek sdílený Prague Lions (@praguelions),Čen 15, 2020 v 10:06 PDT

Marně šéf České asociace amerického fotbalu Filip Hobza přemlouval zástupce Lions. „Přijde mi to nelogické, nelibě to nesli i soupeři. Nechci koronavirus zlehčovat, na druhou stranu bych zdraví chápal jako argument, kdyby nepostavili žádný tým ani v mládežnických soutěžích, což se nestalo,“ říká.

„Ekonomické hledisko chápu víc, ale s podobnými potížemi se potýká takřka každý klub. Pak už zbývají jen spekulace, že by si vedli hůře, kdyby nemohli využít všechny plánované importy (zahraniční hráč),“ přemítá Hobza.

Uvolněné místo v soutěži zaplnili vcelku narychlo Prague Mustangs, které vede jedna z největších osobností amerického fotbalu v Česku Josef Fuksa. „Kdyby k tomu přistupovali takhle všichni, můžeme to zavřít a vrátit se o deset let zpátky,“ rýpl si do Lions.

Šanci na titul cítí po třech druhých místech v řadě Ostrava Steelers, ale s omezeným množstvím zámořských hráčů je letošní ročník nepředvídatelný. Hlavně v Jihlavě a Ústí nad Labem plánují využít hostující hráče Black Panthers, jejichž A tým se žádné ze soutěží letos neúčastní.

Paddock liga je rozdělena na dvě skupiny. Západ hrají Pilsen Patriots, Prague Mustangs, Ústí nad Labem Blades, Vysočina Gladiators a skupinu Východ tvoří Brno Alligators, Brno Sigrs, Přerov Mammonths a Ostrava Steelers.

Každý tým by měl odehrát osm zápasů základní části, následuje semifinále a finálový Czech Bowl, který by se mohl na přelomu září a října hrát v Jihlavě. Sestupovat se nebude, po návratu Lions by se zřejmě Mustangs vrátili do druhé nejvyšší soutěže, nebo by se první ligy rozšířila na deset týmů.

Dokončení sezony by mohla zhatit zpřísněná opatření proti koronaviru, pro americký fotbal by bylo kritické snížení počtu účastníků zápasu pod stovku.

Reklama