Hlavní obsah

První slova cyklisty po hrůzostrašné nehodě: Bál jsem se, že nepřežiju. Čekají ho operace rozbitého obličeje

Vážně zraněný cyklista Fabio Jakobsen poděkoval zdravotníkům za záchranu života. Přiznal, že v nemocnici se obával, že hrozivý pád při závodě Kolem Polska nepřežije. Teď už je doma, ale čekají ho další operace zraněného obličeje.

Foto: Tomasz Markowski, ČTK/AP

Kritický moment těsně před cílem. Nizozemec Dylan Groenewegen (ve žlutém) a jeho padající krajan Fabio Jakobsen.

Článek

Třiadvacetiletý Nizozemec se k nehodě, která se stala 5. srpna, vyjádřil vůbec poprvé. "Záchranáři a sestry na cílové čáře v Katovicích mi zachránili život, za což jsem jim nesmírně vděčný," uvedl Jakobsen na webu svého týmu Deceuninck-Quick Step.

Spadl ve zhruba osmdesátikilometrové rychlosti, když ho krajan Dylan Groenewegen při spurtu natlačil na bariéru. Jakobsen ji přeletěl a skončil v tratolišti krve. Na místě musel být oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice v Sosnovci, kde se podrobil pětihodinové operaci.

Další dny pak strávil na jednotce intenzivní péče. "Bylo to pro mě těžké, temné období, kdy jsem se bál, že nepřežiju," svěřil se. Začal se ale uzdravovat a minulý týden byl převezen do nemocnice v nizozemském Leidenu.

A jeho stav se nadále lepší. "Krok za krokem mohu začít žít čím dál samostatněji. Momentálně jsem doma, kde se mohou hojit rány v mém obličeji i další zranění. V nejbližších měsících musím hodně odpočívat, protože jsem měl těžký otřes mozku. A v dalších týdnech a měsících podstoupím několik operací a jiné léčby, aby se spravila zranění v obličeji," popisoval.

Týmový lékař Yvan Vanmol se minulý týden nechal slyšet, že očekává, že se Jakobsen jednou k cyklistice vrátí.

Reklama