Hlavní obsah

Čtvrtfinále play off poháru: Sparta padla v Liberci, Hradec schytal debakl. Zlín přehrál Pardubice

Praha
Aktualizováno

Hokejisté Třince deklasovali v prvním zápase čtvrtfinále play off Poháru Generali České pojišťovny domácí Hradec Králové 7:1 a jsou blízko postupu do semifinále. Dvěma góly se na výhře Ocelářů podílel útočník Filip Zadina z Detroitu, jenž nastoupil za slezský celek poprvé. Vítězně vstoupili do čtvrtfinále i hráči Zlína a Liberce, kteří porazili 4:2 Pardubice respektive Spartu. V posledním dnešním zápase remizovala Plzeň s Litvínovem 2:2.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Jan Šír, autor prvního gólu Jaroslav Vlach a Ronald Knot z Liberce se radují.

Článek
Fotogalerie

Třinec vykročil za jasnou výhrou a postupem již v první třetině. Zadina, který má začít sezonu v extralize s ohledem na pozdější start NHL, otevřel skóre hned při svém prvním střídání v čase 1:17. Poté se v přesilovce prosadil Matěj Stránský, na jehož trefu sice odpověděl Jakub Lev, ale ve 13. minutě podruhé skóroval Zadina.

Ve druhé třetině přidali Oceláři další tři branky, jednu v dvojnásobné početní výhodě. Poslední slovo měl ve 48. minutě David Kofroň, středeční odveta tak bude zřejmě jen formalita.

"Povedl se nám vstup do zápasu, dali jsme dva brzké góly a malinko utlumili domácí ve snaze nastavit tón utkání. Myslím, že jsme hráli velmi dobrý, pohledný hokej plný bruslení, měli jsme spoustu šancí a v podstatě kontrolovali hru. Jsme rádi za vstup do série, takový jsme si představovali," uvedl trenér Třince Václav Varaďa na klubovém webu.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Matěj Stránský z Třince, Martin Růžička z Třince, Filip Zadina z Třince a Erik Hrňa z Třince oslavují gól.

Sparta finišovala pozdě

Prestižní souboj mezi Libercem a Spartou ovládli domácí zejména díky vydařenému začátku. V první třetině získali dvoubrankový náskok, který ve 21. minutě navýšil při hře čtyři na čtyři Tomáš Filippi.

"Měli jsme katastrofální vstup do zápasu. První polovinu utkání bylo na ledě jen jedno mužstvo. Ve druhé polovině jsme výkon zlepšili, trochu jsme také změnili sestavu," řekl trenér Sparty Josef Jandač.

Pražané ve třetí třetině snížili na 2:3, poté co se vedle Jana Buchteleho trefil i Marek Kvapil, jenž do Sparty přišel před rokem z Liberce a proti svému bývalému týmu nastoupil poprvé. Většinu minulé sezony totiž vynechal kvůli zranění. Vyrovnat se ale hostům nepodařilo, naopak při vlastní přesilové hře inkasovali počtvrté. Druhý gól v zápase si připsal Jaroslav Vlach.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

První gól inkasuje brankář Sparty Matěj Machovský.

"Vyhráli jsme, takže pocity jsou dobré. Víme, že to nebyl bezchybný výkon, ale máme to dobře rozehrané. Výhru a výhodu dvou branek do odvety bereme a ve středu pojedeme na Spartu vyhrát a postoupit. Hrál se dobrý a rychlý hokej, Sparta chtěla hrát aktivně a myslím, že se to divákům muselo líbit," řekl Vlach.

Jandače čtvrtý inkasovaný gól hodně mrzel. "Vzhledem k postupové matematice. I tak ale věřím, že postupové šance jsou stále otevřené," řekl trenér Sparty.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Petr Kalina ze Sparty a Radan Lenc z Liberce.

Druhá třetina rozhodla o výhře Zlína

Zlín o výhře nad Pardubicemi rozhodl ve druhé třetině, kdy si brankami Zdeňka Okála vypracoval klíčový náskok. Nejprve se domácí útočník prosadil při hře čtyři na čtyři, poté v přesilovce.

Ve 49. minutě snížil Vladimír Svačina na 2:3, ale o 74 sekund později vrátil domácím dvoubrankové vedení Bedřich Köhler.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Bedřich Köhler ze Zlína a brankář Pardubic Milan Klouček.

Plzeň smazala manko

Litvínov měl v Plzni dobrý vstup do zápasu a v 8. minutě otevřel skóre Samson Mahbod. Richard Jarůšek následně neproměnil trestné střílení, ale v závěru první třetiny se přece jen dočkal branky.

Domácí ale ve druhé třetině snížili a ve třetí části Tomáš Mertl vyrovnal. Klíčové zákroky předtím převedl brankář Dominik Pavlát, jemuž nejprve pomohla tyč a poté zlikvidoval tři samostatné nájezdy.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Milan Gulaš z Plzně, Lukáš Doudera z Litvínova a brankář Litvínova David Honzík.

"Jsem rád, že jsem mohl pomoct týmu alespoň k remíze, když už jsme prohrávali. Trefovalo mě to a musím se přiznat, že ani loni v první lize jsem si tolik nezachytal," řekl Pavlát České televizi.

Odvetné zápasy jsou na programu ve středu a ve čtvrtek.

Generali Česká Cup, 1. zápasy čtvrtfinále play off:
HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov 2:2 (0:2, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 29. P. Musil (Gulaš, Budík), 55. Mertl (Kantner, Gulaš) - 8. Mahbod (P. Zdráhal, Jarůšek), 20. Jarůšek (P. Zdráhal, Kudla). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Zíka, Šimánek. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 642.
PSG Berani Zlín - HC Dynamo Pardubice 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. Šlahař (Köhler), 27. Okál (Šlahař), 35. Okál (Šlahař, Nosek), 50. Köhler (Václavek, Suhrada) - 18. Poulíček (Mandát, Svačina), 49. Svačina (Mandát, Hrádek). Rozhodčí: Šír, Mrkva - Lederer, Hlavatý. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 696.
Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 7. J. Vlach (Knot, Šír), 14. Lenc (Derner, Gríger), 21. Filippi (Lenc), 59. J. Vlach (Lenc, Rosandič) - 42. Buchtele, 45. Kvapil (Košťálek). Rozhodčí: R. Svoboda, Šindel - Gerát, Hynek. Vyloučení: 4:2. Bez vužití. Diváci: 1328.
Mountfield Hradec Králové - HC Oceláři Třinec 1:7 (1:3, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Lev (R. Pavlík) - 2. Zadina (D. Musil), 5. M. Stránský (Hrňa, M. Růžička), 13. Zadina (M. Doudera), 23. Chmielewski (Veselý, Raška), 29. Raška (Veselý), 35. M. Růžička (M. Stránský), 48. Kofroň (Kundrátek). Rozhodčí: Hradil, Kika - Gebauer, Rožánek. Vyloučení: 7:2. Využití: 0:2. Diváci: 1044.
Další program - odvetná utkání:
Středa 26. srpna:
17:00 HC Oceláři Třinec - Mountfield Hradec Králové,
17:30 HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň,
19:00 HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec.
Čtvrtek 27. srpna:
17:00 HC Dynamo Pardubice - PSG Berani Zlín.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články