Hlavní obsah

Národní tým má teenagera! Šilhavý povýšil Hložka do áčka, přihraje mu i rekord?

Praha
Aktualizováno

Je mu teprve osmnáct, přitom už otevírá dveře fotbalové reprezentace. Sparťanský talent Adam Hložek v posledních letech bere věkové kategorie hákem, což si přenesl také do národního týmu. Až dosud nastupoval za výběr do 21 let, kde byl nejlepším střelcem. Pro první zápasy nové sezony na Slovensku a se Skotskem ho ovšem trenér Jaroslav Šilhavý poprvé povýšil do áčka. Pokud Hložek v září nastoupí, stane se nejmladším hráčem v historii českého národního týmu!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťané Adam Hložek (vlevo) a Dávid Hancko oslavují gól proti Baníku. V Lize národů budou stát proti sobě.

Článek

Lvíčata čekají dva kvalifikační duely, 2. září v San Marinu a 7. září pak v Českých Budějovicích hostí silné Chorvatsko.

Už bez Adama Hložka, jehož si bere Jaroslav Šilhavý do áčka. První tým vstoupí do Ligy národů duely na Slovensku (4. září) a v Olomouci se Skotskem (7. září).

„Měli jsme s Jardou dvě sezení. Pro nás je vlastně vyznamenání, že po Alexu Královi další hráč dostává šanci v áčku. Věřím, že Hložana nahradí jiní hráči, a že bude mít v áčku uplatnění," avizuje Karel Krejčí, trenér jedenadvacítky.

Hložek se může postarat o český rekord. Doposud byl nejmladším hráčem národního týmu Jan Polák ve věku 18 let, 1 měsíc a čtrnáct dní. V době druhého zápasu bude Adamovi 18 let, 1 měsíc a třináct dní!

"Svými výkony si prostě o nominaci do áčka řekl. Může hrát na krajích útočné fáze, teď hraje v podstatě i na hrotu útoku. Takže bude plnit roli tam, kde bude potřeba," má jasno Šilhavý.

„Adamová neúčast mě na druhou stranu mrzí. Přišli jsme o nejlepšího střelce, který si v našem týmu vybudoval silnou pozici," netají Krejčí.

Do nominace áčka se vrací Hložkův klubový spoluhráč a kapitán Bořek Dočkal, který za národní tým nehrál skoro dva roky. Ve výběru je zatím 21 jmen a Šilhavý ještě plánuje dodatečně doplnit další dva hráče do ofenzivy.

"Jsem rád, že se z vleklého zarnění Bořek vylízal, poměrně dlouho ho trápilo. Když naskočil za Spartu, bylo vidět, že mužstvo získalo sebevědomí a začalo se jim dařit. Ukázal svou roli, kterou má i tady. Předvedl ji i v prvních zápasech pod naším vedením v reprezentaci, třeba hned při prvním utkání předloni na Slovensku. Má velmi dobrou momentální formu, dokázal ji i svou produktivitou v prvním kole v Brně. Pro nás je důležitý hráč," poukazuje Šilhavý.

Nominace čeké fotbalové reprezentace na zápasy Ligy národů na Slovensku (4. září v Bratislavě) a se Skotskem (7. září v Olomouci):
JménoKlubStartyBranky
Brankáři
Tomáš VaclíkFC Sevilla290
Jiří PavlenkaBrémy110
Ondřej KolářSlavia Praha10
Obránci
Pavel KadeřábekHoffenheim423
Vladimír CoufalSlavia Praha70
Tomáš KalasBristol City192
Jakub BrabecPlzeň171
Ondřej ČelůstkaSparta Praha182
Ondřej KúdelaSlavia Praha30
Jan BořilSlavia Praha150
Filip NovákFenerbahce Istanbul231
Záložníci
Lukáš MasopustSlavia Praha111
Bořek DočkalSparta Praha396
Tomáš SoučekWest Ham253
Vladimír DaridaHertha Berlín616
Petr ŠevčíkSlavia Praha20
Alex KrálSpartak Moskva92
Lukáš KalvachPlzeň10
Adam HložekSparta Praha00
Jakub JanktoSampdoria Janov263
Útočníci
Patrik SchickAS Řím229

Reklama