Hlavní obsah

Jak tohle vysvětlí? Zvoral to! zuří Colorado. Sudí uznal „neviditelný“ gól, který měl dostat Francouz

Edmonton/Praha

Ani ve svém třetím zápase play off NHL v kariéře se český gólman Colorada Pavel Francouz nedočkal výhry. Přitom Laviny měly druhý duel semifinále Západní konference proti Dallasu výborně rozehraný, ještě ve 30. minutě vedly o dva góly. Jenže pak během necelých deseti minut plzeňský odchovanec čtyřikrát kapituloval a Avalanche po porážce 2:5 padli i v druhém zápase série.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Pavel Francouz z Colorada inkasuje v utkání s Dallasem čtvrtý gól. Opravdu ale přešel puk po dorážce Esy Lindella brankovou čáru?

Článek

Proti Arizoně udivovali skvělými výkony, takže u mnohých odborníků začaly sílit hlasy, že Colorado letos patří k největším favoritům na zisk Stanley Cupu. Jenže v prvním duelu série s Dallasem přišlo o německého brankáře Grubauera, který si poranil třísla, a Pavel Francouz zatím nechytá tak, jak by si i on sám představoval.

„Musím být lepší. Mám příležitost, o jaké jsem vždycky snil. Je to pro mě velká šance a záleží pouze na mně, jak se jí zhostím,“ říkal Francouz po pondělním duelu, v němž z 26 střel inkasoval čtyři góly.

Měl i smůlu, protože třeba Radulov dosáhl své trefy, která se později ukázala jako vítězná, nic netušíc ramenem. Velkou kontroverzi pak přinesl gól finského obránce Esy Lindella na 4:2 v poslední minutě druhé třetiny.

Jeho první střelu sice Francouz chytil, když pak ale ležel v brankovišti, šestadvacetiletý rodák z Helsinek došťouchal puk za brankovou čáru. Tedy alespoň podle názoru hlavního rozhodčího Dana O’Rourkea, který okamžitě ukázal na branku na znamení gólu.

Celá situace následně byla přezkoumána na videu, verdikt hlavního sudího ale platil, protože se podle zámořských novinářů nenašel záběr, který by vyvrátil původní O’Rourkovo rozhodnutí.

„Nevím, jak tohle vysvětlí. Dan (O’Rourke) je za brankou na jejím druhé konci a nevím, jestli viděl, že puk přešel čáru. Fakt nevím, jak mohl ukázat na branku,“ čílil se kapitán Colorada Gabriel Landeskog v připomínce, že žádný ze záběrů neodhalil, jestli puk čáru opravdu přešel.

„Myslím, že si rychle uvědomil, že to zvoral. Myslím, že při sledování opakovaných záběrů mu došlo, že dal na oslavnou reakci Esy Lindella. A pak už své rozhodnutí nemohl změnit, když se nenašel žádný průkazný záběr,“ pokračoval švédský forvard.

„Opravdu jsem si myslel, že mám puk pod svými betony, a ty byly celou dobu před brankovou čárou,“ soudil Francouz, který však nyní musí hodit jakékoliv náznaky frustrace za hlavu. Série pokračuje ve středu třetím zápasem, a pokud ho Colorado opět nezvládne, ocitne se na hraně vyřazení.

Reklama

Související témata: