Hlavní obsah

Plzeň začíná cestu za stamiliony. Věřím, že společně chytíme opratě a v Alkmaaru zvítězíme, uvedl Guľa

Praha

Fotbalová Plzeň vstupuje do bojů o stamiliony korun. Ve středečním duelu 2. předkola Ligy mistrů se na nizozemské půdě pokusí skolit z cesty silný Alkmaar. Pokud bude úspěšná, zajistí si minimálně účast v základní skupině Evropské ligy.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jean-David Beauguel z Plzně střílí vítězný gól souboje s Opavou.

Článek

„Doufám, že společně chytíme opratě a budeme dlouhodobě potvrzovat, že v takových zápasech dokážeme vítězit. Věřím, že přichází ten správný čas. Na druhé straně náš proces je o tom, že se učíte ze zápasů, které vám nevyjdou. Snad se učíme rychle a potvrdíme to hned v Alkmaaru," prohlásil trenér Adrian Guľa.

Pro Viktorii, za kterou nestojí movití sponzoři, kteří případný krach v Evropě zadotují, je postup do některého z pohárů důležitý. Tím spíš, že v uplynulé sezoně zůstala za jejich branami.

Základní skupinu Ligy mistrů si Západočeši zahráli třikrát (2011, 2013, 2018). Cesta do hlavní fáze je však dlouhá a složitá. Vyřadit Alkmaar bude nesmírně těžké. V březnu, kdy byla nizozemská liga kvůli pandemii koronaviru předčasně ukončená, měl shodně bodů jako první Ajax.

„Jde o typický holandský tým, který hraje s vysoko postavenou obranou na riziko, mají dostatečně kvalitní presink. Ukázali jsme si jeho silné stránky, ale i věci, které chceme využít. Tedy nějaké slabiny a dvířka, která se budou otvírat," podotkl Guľa.

Informace o soupeři mu mohl poskytnout i záložník Ondřej Mihálik, který v Alkmaaru před časem působil. Kvůli zranění kolena ale odehrál pouhé tři soutěžní zápasy. Před rokem odešel do Plzně na hostování, které se nyní v létě změnilo v přestup.

„Před tréninkem jsem se pozdravil s pořadatelem a fyzioterapeutem Alkmaaru. Moc se na zápas těším, věřím, že postoupíme. Čeká nás mladý, dravý soupeř, který nepodcení absolutně žádnou situaci," uvedl Mihálik.

Pohárová předkola se odehrají bez přítomnosti diváků a na jeden zápas. Výjimkou je pouze závěrečné play off Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: