Hlavní obsah

Alkmaar - Plzeň 3:1Plzeň téměř držela postup, nakonec padla v prodloužení

Robert NeumannSport.czPrávo
Aktualizováno

Drželi už v ruce postup a s ním i minimálně jistotu účasti v základní skupině Evropské ligy. Fotbalisté Plzně ještě zkraje 94. minuty středečního duelu 2. předkola Ligy mistrů vedli v Alkmaaru díky trefě Limberského 1:0, v samém závěru ale domácí z penalty vyrovnali. V následném prodloužení Nizozemci rozhodli dvěma brankami o vyřazení českého vicemistra. Viktorii nyní čeká 3. předkolo Evropské ligy.

Foto: fcviktoria.cz

Plzeňský Jean-David Beauguel během utkání v Alkmaaru.

Článek

První poločas byl opatrný, před brankami se toho dělo pramálo. I kvůli silnému větru a dešti vázla kombinace, k vidění byla spousta nepovedených přihrávek. První vážnější akci měli na svědomí Západočeši. Po čtvrthodině poslal Havel do domácí šestnáctky ostrý centr, hlavička Čermáka z pozice penalty postrádala razanci.

Nizozemský celek zahrozil před pauzou, kdy se před Hruškou objevil osamocený De Wit. Naštěstí ho zastavil ofsajd. Druhý poločas začal nepříjemnou situací před Hruškou, který až nadvakrát dostal míč nad břevno. Pak střílel nebezpečně domácí Stengs, jeho pokus zblokoval plzeňský kapitán Brabec.

Foto: fcviktoria.cz

Viktoria Plzeň před utkáním v Alkmaaru.

V 56. minutě se chytal za hlavu Čermák, který pálil z voleje na malém vápně. Trefil však přesně místo, kde stál gólman Bizot. Pak dvakrát po sobě zahrozil Boadu. Vstřelil sice gól, pro těsný ofsajd ale neplatil. Vzápětí pohotově zakončil, míč prolétl vedle tyče.

Zápas konečně nabral drajv, oba týmy se hnaly do ofenzivy, snažily se rozhodnout. Vypadalo, že se to povedlo Plzni. Sedmatřicetiletý Limberský, který ve své kariéře s góly šetřil, vystřihl v 78. minutě parádní ránu levačkou, která zapadla přesně k tyči.

Západočechům pak zatrnulo po šanci Gudmundssona, která těsně minula pravou tyč Hruškovy branky. Když už se zdálo, že si Viktoria výhru pohlídá, Hruška vyrobil penaltu, ze které Koopmeiners s přehledem vyrovnal. A šlo se do prodloužení, ve kterém dostali hosté ránu do vazu dvěma góly Gudmundssona.

Utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:
AZ Alkmaar - Viktoria Plzeň 3:1 po prodloužení (1:1, 0:0)
Branky: 98. a 118. Gudmundsson, 90.+5 Koopmeiners z pen. - 78. Limberský. Rozhodčí: Godinho - Teixeira, Campos (všichni Portug.). ŽK: Leeuwin, Druijf, Boadu, Wijndal - Hejda, Hruška, Guľa (trenér). Bez diváků.
Alkmaar: Bizot - Svensson, Vlaar (76. Leeuwin), Koopmeiners, Wijndal - Clasie (80. Druijf), De Wit, Midtsjö - Stengs (64. Gudmundsson), Boadu, Idrissi (93. Sugawara). Trenér: Slot.
Plzeň: Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach (106. Káčer) - Kopic (87. Kovařík), Čermák, Mihálik (74. Ba Loua) - Beauguel (90.+3 Pernica). Trenér: Guľa.

Reklama

Související témata: