Hlavní obsah

Šampioni ze Šestidenní oslaví padesátiny v Prostřední Lhotě

Praha

Před 50. lety československý Trophy Team vyhrál na Šestidenní ve španělském El Escorialu Světovou trofej. Poprvé v historii se udělovaly tituly mistrů světa. A Čechoslováci se stali na motocyklech Jawa prvními světovými šampiony. Trophy Team jel ve složení Josef Fojtík (kapitán, 360 ccm), Jaroslav Bříza (360), Květoslav Mašita (350), Zdeněk Češpiva (350), František Mrázek (250) a Petr Čemus (175), manažerem byl František Mošna. Mrázek a Češpiva už nejsou mezi námi, stejně jako manažer Mošna.

Foto: Petr Horník

Šampióni ze Španělska s Fojtíkovou třistapadesátkou. Zleva Josef Fojtík, Jaroslav Bříza, Květoslav Mašita a Petr Čemus.

Článek

Historický úspěch si připomenou při slavnostním otevření výstavy tento pátek od 17 hodin v Křížovnickém špýcharu v Prostřední Lhotě u Příbrami. Přijet by měla čtveřice tehdejších šampionů, ale dorazí i další pamětníci, kteří se podíleli na československých triumfech ve Světové trofeji nebo i Stříbrné váze. Účast přislíbili Stanislav Zloch, Josef a Jiří Císařové, Vladimír Janouš, Jaroslav Bříza, Zdeněk Bělský, Míla Souček, Bohumil Poslední a další. Čechoslováci vyhráli nejcennější motocyklovou trofej patnáctkrát.

Vystaveno bude i šest motocyklů. Čemus přivezl svoji Jawu 250 ze Šestidenní ze Špindlerova Mlýna 1972, k vidění bude Součkova ČZ 150 z roku 1955, ale také vítězná Jawa z roku 1970 a další. Kromě motocyklů bude vystavena i slavná Světová trofej a spousta unikátních fotografií i historických plakátů.

Reklama