Hlavní obsah

Exprimátor Bém zkusí přepsat historii, s dalšími Čechy míří tam, kam lidská noha nevstoupila

Praha

Stanovili si extrémně těžký úkol. Dostat se tam, kam lidská noha ještě nevstoupila. A přes vcelku předpokládanou nepřízeň počasí vyrazili do tvrdého boje. Skupina českých horolezců se pokouší o zdolání hory Muču Kiš. Žádná osmitisícovka, rozhodně ne jméno, které by nějak resonovalo v širší veřejnosti, ale v horolezeckém světě představuje velkou výzvu - nejvyšší dosud nezdolaný vrchol na světě ležící 7475 nad mořem v Karákóramu.

Foto: Sport.cz

Uprostřed se tyčí vrchol Muču Kiš.

Článek
Fotogalerie

Jiří Janák, Pavel Kořínek a pražský exprimátor Pavel Bém se v polovině srpna vydali do Pákistánu, aby vystoupali na nejvyšší legálně dostupnou dosud nezdolanou horu.

Podle facebookové stránky výpravy cesta zdárně pokračuje přes základní tábor a další postupné body, z nichž ke klíčovým úsekům patří dlouhý ledem a sněhem krytý traverz nad prvním výškovým táborem. Právě zde - ve výšce zhruba 6000 m nad mořem - končila poslední na této hoře evidovaná britská expedice Peta Thompsona v roce 2014.

Počasí může českou výpravu, která byla pod kopcem na průzkumu už loni, zahnat zpátky, ale dnes se na facebooku objevila stručná, leč zásadní informace. „Jdeme na to."

Horolezci, z nichž se v minulosti Bém dostal bez podpory kyslíku i na dva nejvyšší světové vrcholy Mt. Everest a K2, zjevně směřují vzhůru, operují už nad základním táborem, podle všeho přes nepřízeň počasí vyrazili do rozhodujícího útoku na vrchol. Výstup ze základního tábora může podle počasí trvat až čtyři dny. Anebo se nemusí zdařit vůbec.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články