Hlavní obsah

Hamilton kraloval a je zase blíž k rekordu Schumachera

Aktualizováno

Brit Lewis Hamilton opět neměl konkurenci. Na okruhu ve Spa-Francorchamps ovládl nedělní Velkou cenu Belgie F1. Od rekordu fenomenálního Němce už ho dělí pouze dva vyhrané závody. Druhý projel cílem Hamiltonův stájový kolega Valtteri Bottas, jenž i v kvalifikaci skončil druhý. Na bronzový stupínek vystoupil Nizozemec Max Verstappen.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Lewis Hamilton s trofejí pro vítěze závodu.

Článek

Pětatřicetiletý Hamilton si v sedmé Velké ceně sezony připsal pátý úspěch a upevnil si vedení v průběžném pořadí šampionátu. Je tak na dobré cestě nejen překonat Schumachera v počtu vítězství, ale také má na dosah vyrovnání jeho rekordních sedm titulů.

Stejně jako v sobotní kvalifikaci Hamilton nedal soupeřům šanci a do cíle dojel s náskokem necelých devíti sekund před týmovým kolegou z Mercedesu Bottasem. Verstappen z Red Bullu, který jako jediný dokázal v aktuálním ročníku narušit nadvládu Mercedesu, na třetí příčce zaostal o 16 sekund.

Foto: John Thys, Reuters

Velkou cenu Belgie formule 1 vyhrál Lewis Hamilton z Mercedesu a má na kontě 89 triumf.

"Nebylo to snadné vítězství. Trochu jsem probrzdil pátou zatáčku, kolo se začalo klepat a pomalu mi klesala teplota pneumatik. Takže jsem byl trochu nervózní, abychom nedopadli jako v Silverstonu," připomněl Hamilton druhý letošní závod na britském okruhu, kde problémy mercedesů s gumami pomohly Verstappenovi k triumfu.

"Máme za sebou podařený víkend, akorát včera byl Lewis nejrychlejší a dneska bezchybný," uvedl Bottas. "Byla to naprostá nuda. Jakmile začaly mercedesy zrychlovat, tak jsem na ně nestačil. V posledních osmi kolech jsem proto jel na jistotu a šetřil gumy," řekl Verstappen, který na druhém místě průběžného pořadí ztrácí na Hamiltona 47 bodů.

Pokud by Hamilton udržel vítěznou sérii, mohl by rekord v počtu vítězství vyrovnat za dva týdny při Velké ceně Toskánska. Závod byl do kalendáře zařazen až provizorně kvůli dopadům pandemie koronaviru a bývalá Schumacherova stáj Ferrari při ní na domácím okruhu v Mugellu oslaví jubilejní 1000. start v mistrovství světa.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Lewis Hamilton s trofejí pro vítěze závodu.

Italský tým může na úspěšná léta se Schumacherem letos jen vzpomínat, protože ani dnes neskončilo jeho trápení. Čtyřnásobný mistr světa a vítěz Velké ceny Belgie z roku 2018 Sebastian Vettel byl až třináctý. Charles Leclerc, který si loni ve Spa-Francorchamps připsal první triumf v kariéře, skončil čtrnáctý.

Nedařilo se ani Carlosi Sainzovi z McLarenu, který kvůli rozbitému výfuku do závodu vůbec neodstartoval. Velkou cenu Belgie nedokončili ani George Russell z Williamsu a Antonio Giovinazzi z Alfy Romeo, z ošklivě vypadající nehody ale oba vyvázli bez zranění.

Velká cena Belgie, závod MS vozů F1 ve Spa-Francorchamps:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:24:08,761
2. Bottas (Fin./Mercedes) -8,448
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -15,455
4. Ricciardo (Austr./Renault ) -18,877
5. Ocon (Fr./Renault) -40,650
6. Albon (Thaj./Red Bull) -42,712
7. Norris (Brit./McLaren) -43,774
8. Gasly (Fr./Toro Rosso) -47,371
9. Stroll (Kan./Racing Point) -52,603
10. Pérez (Mex./Racing Point) -53,179.
Nejrychlejší kolo: Ricciardo.
Průběžné pořadí MS (po 7 ze 17 závodů):
1. Hamilton 157 b.
2. Verstappen 110
3. Bottas 107
4. Albon 48
5. Leclerc (Mon./Ferrari) 45
6. Norris 45
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 254
2. Red Bull 158
3. McLaren 68
4. Racing Point 66
5. Ferrari 61
6. Renault 59
7. Alpha Tauri 20
8. Alfa Romeo 2
9. Haas 1

Reklama

Související témata: