Hlavní obsah

Jablonec začíná kvalifikaci o Evropskou ligu v Dunajské Stredě, na Liberec čeká soupeř z Litvy

Na půdě soupeřů začnou své putování kvalifikací evropské ligy jak fotbalisté Jablonce, tak i Liberce. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu, který ve druhém kvalifikačním předkole poslal Jablonec do Dunajské Stredy, zatímco soupeřem Liberce bude litevský Riteriai. Střetnutí druhého kvalifikačního předkola jsou na programu 17. září.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na svěřence Petra Rady čeká v 2. předkole Evropské ligy Dunajská Streda.

Článek

Los druhého kvalifikačního předkola měl v rukou šéf klubových soutěží UEFA Michael Heselschwerdt, který jako vůbec první dvojici vytáhl se skleněných mís Dunajskou Stredu a Jablonec. Na svěřence Petra Rady tak čeká protivník, který po pěti kolech vede slovenskou ligu s náskokem šesti bodů před druhou Žilinou. Mistrovský Slovan Bratislava má ovšem odehráno o dva zápasy méně.

Dunajská Streda, která ve slovenské lize zatím neztratila ani bod, hrála už 1. předkolo, v němž na Islandu  po výhře 2:0 vyřadila Hafnarfjördur.

„Čeká nás těžké utkání a navíc venku. Dunajská má silný mančaft, v tabulce je nahoře, postoupila z prvního předkola. Nebude to nic lehkého, musíme si posbírat informace o soupeři a dobře se připravit," reagoval na los jablonecký kouč Petr Rada.

Koučem Dunajské Stredy je sedmapadesátiletý Němec Bernd Storck, momentální brankářskou jedničkou je mladý český gólman Martin Jedlička.

"Těžko se odhaduje v nové sezoně, jak na tom kdo je. Změnilo se pár hráčů a obraz mužstev může být trochu jiný, než když se končilo v minulé sezoně." přidával kapitán mužstva Tomáš Hübschman, který kvitoval, že za soupeřem nemusí jeho tým cestovat daleko. „UEFA to udělala v téhle době dobře."

Liberec by měl hrát s litevským Riteriai, který je v šestičlenné domácí soutěži po šestnácti kolech na posledním šestém místě se ziskem pouhých osmi bodů za jednu výhru a pět remiz. Klub s Vilniusu trénuje Fin Tommi Pikkkarainen, v kádru má kromě litevských hráčů i Nigerijce Godwina, Venezuelce Lezamu, brazilského útočníka Michaela či Traorého z Pobřeží slonoviny.

Zajímavostí je, že právě z tohoto klubu přišel do Liberce v únoru 2018 liberijský legionář Oscar Murphy Dorley, který momentálně hájí barvy pražské Slavie. Litevský klub by měl do úterý oznámit, zda se zápas bude hrát na jeho hřišti nebo na neutrální půdě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Liberec Pavel Hoftych během utkání na Spartě.

„Z trojice týmů, proti kterým jsme mohli hrát, jsem za nejtěžšího soupeře považoval maďarský Honvéd. Litevský a lotyšský tým jsem bral za podobně silné soupeře, které bychom měli zvládnout. Škoda, že nehrajeme doma. Teď bude záležet, jestli se bude hrát v Litvě nebo na neutrální půdě, ale s tím se musíme vyrovnat. Věřím, že během příštích dvou týdnů se ještě posuneme dál a mužstvo se víc sehraje," řekl po losu pro na klubových stránkách Liberce trenér Pavel Hoftych.

Vrbův Ludogorec rovnou do play off

Mimořádné štěstí měl při losu český kouč bulharského Ludogorce Pavel Vrba. V kvalifikaci o Ligu mistrů s mužstvem neuspěl, při losu Evropské ligy se stal Ludogorec jedním ze dvou týmů, které nemusí do třetího předkola a čeká ho rovnou play off. Druhým šťastným klubem postupujícím přímo do play off je albánský celek KF Tirana.

Plzeň po vyřazení ve druhém předkole Ligy mistrů s Alkmaarem vstoupí do kvalifikace Evropské ligy ve třetím předkole. Pražská Sparta má jistý start v základní skupině Evropské ligy.

Los 2. předkola fotbalové Evropské ligy v Nyonu (hraje se na jeden zápas 17. září):
Dunajská Streda - Jablonec
FK Riteriai - Liberec
Inter Club d'Escaldes (And.) - Dundalk (Ir.)
Kuopio - Slovan Bratislava
Linfield (Sev. Ir.) - Floriana (Mal.)
Riga FC - Tre Fiori (San Mar.)
Djurgardens - Europa (Gibr.)
Flora Tallinn - KR Reykjavík
Sileks (Sev. Mak.) - Drita (Kos.)
Astana - Budučnost Podgorica
Ararat-Armenia - Fola Esch (Luc.)
Connah's Quay Nomads (Wal.) - Dinamo Tbilisi
Hammarby - Lech Poznaň
Maccabi Haifa/Željezničar Sarajevo - Kajrat Almaty
B36 Tórshavn - The New Saints (Wal.)
Bačka Topola (Srb.) - FCSB (Rum.)
Progrés Niederkorn (Luc.) - Tilburg
Suruceni (Mold.) - Partizan Bělehrad
Lokomotiv Plovdiv - Tottenham
Honvéd Budapešť - Malmö
Lincoln Red Imps (Gibr.) - Glasgow Rangers
Renova (Sev. Mak.) - Hajduk Split
Shamrock Rovers (Ir.) - AC Milán
Kaisar (Kaz.) - APOEL Nikósie
Lokomotiv Tbilisi - Dynamo Moskva
Coleraine (Sev. Ir.) - Motherwell
Teuta (Alb.) - Granada
CSKA Sofia - BATE Borisov
Laci (Alb.) - Hapoel Beerševa
Ventspils (Lot.) - Rosenborg Trondheim
Servette Ženeva - Remeš
Olimpija Lublaň - Zrinjski Mostar
Gliwice - Hartberg (Rak.)
Hibernians (Mal.) - MOL Fehérvár
Nomme Kalju (Est.)/Mura (Slovin.) - Aarhus
Neftči Baku - Galatasaray Istanbul
IFK Göteborg - FC Kodaň
OFI Kréta - Apollon Limassol
Bala Town (Wal.) - Standard Lutych
Botosani (Rum.) - Škendija Tetovo (Sev. Mak.)
Aris Soluň - Kovalivka (Ukr.)
Borac Banja Luka (Bos.) - Rio Ave
Kukësi (Alb.) - Wolfsburg
Osijek - FC Basilej
Bodö Glimt (Nor.) - Žalgiris Vilnius
Viking Stavanger - Aberdeen.

Reklama