Hlavní obsah

Nejmladší hráč v historii reprezentace? Sparťanskou hvězdu zápis do dějin motivuje

Praha

Netají, že ho zápis do fotbalové historie láká. Dokonce přiznává, že ho motivuje. Pokud by totiž sparťanský talent Adam Hložek v pátečním večeru vyběhl v Bratislavě v zápase Ligy národů se Slovenskem na trávník, stal by se nejmladším hráčem, který kdy v české reprezentaci nastoupil. O jediný den by trumfnul Jana Poláka, jenž debut v národním týmu zažil v roce 1999 v zápase proti Polsku, kdy mu bylo 18 let, jeden měsíc a 14 dnů.

Adam Hložek se může stát nejmladším hráčem, který hrál za fotbalovou reprezentaci. Co na to říká?Video: FAČR

 
Článek
Fotogalerie

„Koukal jsem na tenhle milník. Bylo by to krásné," přitakával Hložek, když se objevil na srazu fotbalové reprezentace chystající se na nadcházející duely se Slovenskem a Skotskem doprovázen novou sparťanskou akvizicí Ondřejem Čelůstkou.

„Přijel jsem s ním, aby mi zpočátku měl v reprezentaci kdo poradit a pomoci," nedělal tajnosti s tím, že o třináct let starší Čelůstka protřelý předchozími angažmá v Turecku, Německu, Anglii i třeba Itálii je vlastně jeho andělem strážným.

Jenže potřebuje Hložek opravdu někoho takového, když si o šanci v první reprezentační garnituře říká už dlouho? Když se jeho jméno v souvislosti se Šilhavého výběrem skloňovalo už v loňském roce? Když útočníka jako on národní tým už notnou dobu hledá?

„Však jsme ho také celý minulý rok sledovali. Nakonec jsme se ale dohodli s trenéry jednadvacítky, že bude správné zvolit mezistupeň, kterým byla právě jednadvacítka," připomíná Šilhavého asistent Jiří Chytrý, že Hložka měli v merku permanentně.

„Teď si svými výkony prostě o nominaci do áčka řekl," podotkl trenér Jaroslav Šilhavý, že právě teď nastal pravý čas Hložka vyzkoušet.

„Pokračoval v progresu, prokazuje stabilní formu. Proto přišla správná doba," přidává další důvod pro povolání sparťanského mladíka asistent Chytrý. „Viděli jsme ho ve dvou zápasech a potvrdili si, že nejpřirozenější pozicí je pro něho místo v útoku. Můžeme ho ale využít na obou pozicích, na kterých nastupoval v klubu."

„V útoku se cítím skutečně nejlépe. Od svých fotbalových začátků jsem hrál na hrotu," přiznává Hložek, že mu nynější role ve Spartě vyhovuje nejvíc. Zvláště, když vpředu operuje s Julišem.

„Známe se dlouho a role, které teď máme, vyhovují mně i jemu, protože se dobře doplňujeme. Zvlášť, když nás zezadu zásobuje přihrávkami Bořek Dočkal."

I letenský kapitán Dočkal se v nominaci na nastávající zápasy objevil, takže sparťanská enkláva v reprezentaci je zase silnější.

„Se Spartou jsme se zvedli, naše výkony stouply, do ligy jsme vykročili dobře. A když se daří, je všechno hned lepší. Doufám, že to tak půjde dál," uvědomuje si Hložek, že progres a vzestup letenského klubu mu pomohl k první nominaci do reprezentace. A dost možná i k tomu, aby si v ní řekl o další vysněnou metu, kterou je pro něho evropský šampionát přeložený na příští rok.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Lukáš Štetina a Adam Hložek. V pátek se mohou v Bratislavě představit v zápase slovenské a české reprezentace v roli soupeřů. "Však jsme se také hecovali a od Lukáše jsem slyšel, že mě rozhodně nebude šetřit, kdyby k tomu došlo," přiznává Hložek.

„To už bude záležet na trenérovi. Teď se mi splnil sen, že mohu být v národním mužstvu s hráči, na které jsem se ještě před dvěma lety díval jen v televizi. EURO je další výzvou a motivací, abych podával stoprocentní výkony v tréninku i při zápasech. A abych dál stál nohama na pevné zemi, o což se snažím odmalička. Pak se uvidí," vykládá Hložek, který 7. července oslavil osmnácté narozeniny a pozvánku k zápasům se Slovenskem a Skotskem dostal jako dodatečný dárek k plnoletosti.

Reklama