Hlavní obsah

Chaos v KHL kvůli Bělorusku. Jokerit odmítl letět do Minsku, zápas nebude

Helsinki/Praha
Aktualizováno

Napjatá politická situace v Bělorusku si už začíná vybírat daň i na sportovním poli. Navíc na tom, které tamní kontroverzní vůdce Alexandr Lukašenko nejvíc miluje - v ledním hokeji. Hráči finského Jokeritu Helsinki neodletěli k úvodnímu zápasu KHL na ledě Dinama Minsk. Zápas se tak ve čtvrtek neuskuteční, což bez dalších podrobností potvrdilo vedení soutěže.

Foto: Sport.cz

Hokejisté Jokeritu se k odletu do Minsku nedostavili.

Článek

Jokerit nejprve oznámil, že do Minsku odletí ve čtvrtek a v Minsku stráví jen 8 hodin a po půlnoci se vrátí zpět.

Z Helsinek měli odletět hráči ve čtvrtek v jednu hodinu odpoledne. Jenže tým se do odletové haly nedostavil a let společnosti Finnair byl zrušen. Podle finských médií iniciovali neodletět k utkání sami hráči Jokeritu, kteří se báli o svou bezpečnost v Minsku.

Podle regulí soutěže hrozí týmu za nedostavění se k zápasu kontumační porážka. Zároveň mu má být uložena pokuta ve výší tří milionů rublů (zhruba 890 tisíc korun) a je současně povinen uhradit soupeři vzniklé ztráty.

Původní rozhodnutí Jokeritu k utkání v Minsku nastoupit vyprovokovalo ve Finsku silnou kritiku i kvůli tomu, že autoritářský vůdce Lukašenko, jehož režim potlačuje pokojné demonstrace proti údajně zmanipulovaným prezidentským volbám, používá hokej a účast v prestižní KHL jako nástroj propagandy.

Reklama

Související témata: