Hlavní obsah

Reprezentace rozpuštěna, se Skotskem se v Olomouci nehraje a zápas bude nejspíš kontumován

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Docela rána. A po vítězném vstupu české reprezentace do druhého ročníku Ligy národů velká. Pro reprezentačního kouče Jaroslava Šilhavého, pro jeho svěřence rovněž. Premiérový duel na Slovensku zvládl český tým brilantně, i když k utkání nastoupil poprvé po dlouhé desetiměsíční nucené pauze. Vyhrál 3:1 poté, co domácí mužstvo přehrál ve všech směrech, další tři body si však v pondělí v Olomouci v konfrontaci se Skotskem na konto nepřepíše. Reprezentace byla totiž hned v Bratislavě rozpuštěna a na Hané se v pondělí hrát nebude.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hráči českého týmu se radují z gólu proti Slovensku. Záhy ale přišlo vystřízlivění. Proti Skotsku nenastoupí a zápas bude nekspíše kontumován

Článek

„Reprezentační sraz se po vítězném zápase na Slovensku rozpouští. Důvodem je rozhodnutí hygieničky paní Marešové, která byla přidělena české reprezentaci. Po konzultaci s předsedou Fotbalové asociace ČR Martinem Malíkem vyplynulo, že po pátečním druhém pozitivním testu vznikla obava, že by se koronavirus mohl v týmu dál šířit," zvěstoval mluvčí Fotbalové asociace ČR Michal Jurman trenérovi Šilhavému, hráčům i fotbalovým fanouškům.

„Reprezentační sraz proto v Bratislavě končí a zápas se Skotskem se v řádném termínu neodehraje," potvrdil dále Jurman.

V praxi to znamená drsnou realitu. Po výhře v Bratislavě musí česká reprezentace počítat s kontumační prohrou 0:3. Vyplývá to z protokolu UEFA, který na podobné situace s předstihem pamatoval.

První případ nákazy koronavirem se v české reprezentaci objevil ještě v Praze. Pozitivně testován byl teplický masér národního týmu, který přišel na sraz s testem, jenž podstoupil ještě před ligovým utkáním Pardubic s Teplicemi. Další test na srazu nepodstoupil, protože ten z klubu byl považován za čerstvý a tudíž dostačující.

Foto: FAČR, FAČR

Represtart českého národního týmu avizovaný na bilboardech s teplickým masérem národního týmu se nepovedl. Po výhře na Slovensku se v pondělí v Olomouci se Skotskem nehraje.

Následně se však ukázalo, že Covidem-19 nakažen je. A protože mezi tím stačil masírovat Patrika Schicka i Tomáše Součka, museli i tito dva hráči do karantény a nemohli do Bratislavy s národním týmem odcestovat.

„Souček je výborný hráč, ale z jeho absence jsme obavy neměli a věřili, že si i bez něho poradíme," zůstával v klidu trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý.

Tvrdík pohrozil stažením hráčů

V Bratislavě už tak klidný nebyl. Další testy prokázaly, že Covidem-19 je nakažen další člen vedení reprezentace. Podle šéfa pražské Slavie Jaroslava Tvrdíka šlo o generálního manažera národního týmu.

Tvrdík také ještě před utkáním avizoval, že hned po zápase se Slovenskem, jímž česká reprezentace vstoupila vítězně do nového ročníku Ligy národů po výhře 3:1, stáhne všechny slávistické hráče z reprezentace. Měl jich tam hned sedm...

K němu se připojila Plzeň a také Sparta, další dva čeští zástupci na evropské pohárové scéně.

I proto byl nakonec sraz české reprezentace po konzultaci předsedy Fotbalové asociace Martina Malíka s hygieničkou Marešovou sraz reprezentace zrušen a pondělní střetnutí se Skotskem v Olomouci skrečováno.

„Je to čerstvá informace i pro nás samotné, zatím bych určitě nepředbíhal. Varianty znáte, naší maximální snahou bude, aby zápas kontumován nebyl," prohlásil Jurman.

Skotsko, které v úvodním střetnutí v Hampden Parku remizovalo s Izraelem 1:1, ale podle manuálu UEFA může s největší pravděpodobností počítat s tím, že si na konto připíše tři body za kontumovaný duel na Hané.

Reklama

Související témata: