Hlavní obsah

Vegas - Dallas 0:1Český útočník Faksa pomohl asistencí Dallasu k důležité výhře

Hokejisté Dallasu vyhráli v úvodním finále Západní konference play off NHL nad Rytíři z Vegas 1:0 a asistencí se na tom podílel český forvard Radek Faksa. Tým Vegas se tlačil za vyrovnáním, ale nepomohla mu k němu ani hra bez brankáře. Ve Východní konferenci se poprvé utkají v noci na úterý Tampa Bay s New York Islanders. Semifinále i finále bojů o Stanleyův pohár už se hrají jen v Edmontonu.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Hokejista Vegas Golden Knights Paul Stastny (26) je důrazně atakován Radkem Faksou (12) z týmu Dallas Stars.

Článek
Fotogalerie

Klíčový moment zápasu přišel už v čase 2:36, kdy skóroval švédský obránce Dallasu John Klingberg. Osmadvacetiletý hráč se prosadil po akci Jamieho Benna s Radkem Faksou. Český útočník v obranném pásmu založil rychlý kontr přihrávkou, kapitán Dallasu Benn zatáhl kotouč do útočné třetiny a vystřelil. Jeho ránu zblokoval Zach Whitecloud ke Klingbergovi, který už pohotovou střelou skóroval.

Tým Vegas se sice snažil o vyrovnání, v závěru dokonce odvolal brankáře a vynutil si tlak, jenže všechno bylo marné. Brankář Stars Anton Chudobin byl neprůstřelný, předvedl 25 úspěšných zákroků a připsal si první vychytanou nulu v v play off. V sestavě poražených Rytířů figuroval ve čtvrtém útoku Čech Tomáš Nosek.

O finalistech bude jasno nejdříve v neděli 13. září a nejpozději týden nato. Ve hře o Staleyův pohár zůstali dohromady čtyři čeští hokejisté. Kromě zmíněného dua jsou ještě v kádru Tampy Bay útočník Ondřej Palát a obránce Jan Rutta. K 26 českým držitelům prstenu za triumf ve Stanleyově poháru letos nikdo nepřibude jen v případě, že vyhrají New York Islanders. V jejich kádru žádný Čech není.

Semifinále play off NHL v Edmontonu:
Západní konference - 1. zápas:
Vegas – Dallas 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka: 3. Klingberg (Faksa). Střely na branku: 25:25. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Chudobin, 2. J. Klingberg (oba Dallas), 3. M. Fleury (Vegas). Stav série: 0:1 na zápasy.

Reklama

Související témata: