Hlavní obsah

Zima se chystá na kamaráda Musu, Havelka doufá v okénka. Lvíčata razí do klíčového boje!

Denně ho vídá na trénincích Slavie, klábosí s ním v šatně a společně zápolí v červenobílém dresu. Kamarádství ale půjde dnes na Střeleckém ostrově na chvíli stranou. Pokud David Zima dostane po úspěšném debutu v San Marinu důvěru i v klíčové kvalifikační bitvě fotbalistů do 21 let proti Chorvatům, čekají ho pikantní souboje proti šutérovi Petaru Musovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Havelka během tréninku.

Článek

„Před odjezdem na reprezentaci jsme se hecovali, ale vše bylo v přátelské rovině," usmívá se vytáhlý český stoper. Zároveň tuší, že obrannou linii čeká šichta. Musa se na veledůležitou partii v Českých Budějovicích navíc výtečně naladil, když dvěma góly přispěl ke kanonádě (5:0) proti Řecku, které v tabulce zaostává za Lvíčaty jen o bod.

„Ve vápně je zabijákem. Jakmile dostane trochu prostoru, zakončení má skvělé. Na útočníka má výborné fyzické parametry," chrlí komplimenty na adresu parťáka z Edenu, s nímž podstoupí řadu střetů. „Jsme stejně velcí i stejně silní, takže naše souboje jsou o tom, kdo udělá první krok. Ale ubránit se dá," tvrdí Zima před sedmým dílem kvalifikace ME 2021.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávista Petar Musa už vede tabulku střelců...

Češi ve středu bez potíží urvali "povinné" tři body na trávníku outsidera ze San Marina a případný skalp Chorvatů je přiblíží k vytouženému postupu. „Individuální technikou a prací s balonem jsou fakt nadstandardní. Kombinačně výborní," varuje záložník Filip Havelka, jenž nechyběl v listopadovém klání ve Veliké Gorici. Krejčího parta ho zvládla takticky na jedničku a z horké půdy přivezla cennou výhru. I proto jsou Lvíčata v psychologické výhodě.

Aktuálně třetí Chorvaté na ně ztrácejí pět bodů a byť mají duel k dobru, potřebují nutně zvítězit. „Budou to muset nějak asi otevřít, čímž se pro nás třeba otevřou okénka do brejkových situací. Čekám ale hodně těžký zápas směrem dozadu," hlásí Havelka, jenž patří k pilířům sestavy Lvíčat i budějovického Dynama. „Stadion i prostředí znám, ale extra výhoda to pro mě není," tvrdí šikovný záložník.

Přitom ho mrzí, že tribuny zůstanou kvůli koronavirové pandemii prázdné. „Atmosféra tady byla v předešlých utkáních dobrá. I proto se dal zápas právě sem. Nedá se ale nic dělat," říká mladý fotbalista a věří v radostný večer. „Když budeme hrát naši hru, dají se porazit. Už se nám to povedlo venku a je v našich silách, abychom je porazili znovu," burcuje brankář Matouš Trmal.

Přímý postup na šampionát v Maďarsku a Slovinsku si zajistí vítězové devíti skupin a pět nejlepších celků z druhých míst.

Kvalifikace ME 2021 fotbalistů do 21 let – skupina 4:
Česko–Chorvatsko (v 18.00 h, České Budějovice).
Pravděpodobná sestava Česka: Jedlička (Trmal) – Holík, Zima, L. Krejčí, Sadílek – Havelka, Janošek – Bucha, Šulc, Žitný – Drchal.
Zápas vysílá ČT sport, podrobnou online reportáž můžete sledovat na Sport.cz
Jak dopadne kvalifikační zápas fotbalistů do 21 let mezi Českem a Chorvatskem?
Vyhrají Češi
60,4 %
Utkání skončí remízou
24 %
Zvítězí Chorvaté
15,6 %
Celkem hlasovalo 684 čtenářů.

Reklama

Související témata: