Hlavní obsah

Česko - Chorvatsko 0:0Musa vyšel naprázdno, aktivita Lvíčat ale gól nepřinesla. S Chorvaty berou bod

Jan ŠvandaSport.czPrávo
Aktualizováno

Bitva na Střeleckém ostrově vítěze nepoznala. Čeští fotbalisté do 21 let měli sice po celý zápas mírnou převahu a hlavně v první půli diktovali tempo hry, jenže kýžený gól Chorvatům v sedmém dílu kvalifikace ME 2021 nevstřelili. Po remíze 0:0 si Lvíčata upevnila první příčku ve skupině. Druzí Řekové, kteří mají utkání k dobru, na ně ztrácejí dva body.

Foto: Václav Pancer, ČTK

V tvrdém souboji (zleva) český obránce Libor Holík a Borna Sosa z Chorvatska.

Článek
Fotogalerie

Trenér Krejčí provedl proti poslední partii v San Marinu změny v každé řadě. Do brány se postavil Jedlička a na pozici stopera vyběhl místo Zimy sparťan Plechatý. Na kraji zálohy se objevil Šulc a Karabce povolaného do áčka pak nahradil Šašinka. Právě vytáhlý útočník se přitom stal jednou z ústředních postav první půle.

Janošek v 8. minutě poslal z přímého kopu balon jen do rukavic brankáře Šempera, který se dopustil klukoviny. Míč držel v rukou, přičemž mu ale vylétl levý loket do obličeje vedle stojícího ostravského útočníka, jenž se skácel k zemi a česká lavička byla na nohou. Penalta se ovšem nepískala. Šašinka si pak dobrým krytím míče vykoledoval faul těsně za šestnáctkou, Sadílkův lehce tečovaný pokus však o kousek přelétl břevno.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Pavel Bucha (vlevo) v souboji o míč s Bornou Sosou z Chorvatska.

První poločas se hrál podle českých not. Domácí výběr sršel aktivitou a soupeři zatápěl, byť už po dvaceti minutách Matoušek nuceně střídal zraněného Šulce. Chorvaté hrozili zpočátku jen sporadicky, jejich jediná šance ale mohla ihned skončit gólem. Sosa krásně našel ve vápně Špikiče, jenž špičkou nohy lízl balon, ale Jedlička reflexivně zachránil tým od pohromy. Tutovka se zrodila i na druhé straně, jenže Drchal po Holíkově centru hlavou poslal balon pouze do míst, kde stál Šemper.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jan Matoušek padá po souboji s jedním z chorvatských mladíků.

Po změně stran Chorvaté čtvrt hodiny nepříjemně kousali. Poprvé se ukázal slávistický kanonýr Musa, který obdržel skvělý pas do běhu a jeho přízemní ránu vytěsnil výtečný Jedlička na roh. Domácí se ale pod souvislejší tlak nedostali a v 67. minutě spálili obrovskou příležitost, když unikající Drchal napálil balon mimo. Duel byl vyhecovaný, na trávníku se často jiskřilo a bulharský sudí Stojanov rychle vytahoval žluté karty na obou stranách. Když v 87. minutě zamířil z dobré pozici nad i Janošek, rozešla se obě mužstva před prázdnými tribunami smírně 0:0.

Češi tak udrželi neporazitelnost a nadále drží první pozici v tabulce. Přímý postup na šampionát v Maďarsku a Slovinsku si zajistí právě vítězové devíti skupin a pět nejlepších celků z druhých míst.

Utkání kvalifikace ME 2021 fotbalistů do 21 let v Českých Budějovicích - 4. skupina:
Česko - Chorvatsko 0:0
Rozhodčí: Stojanov - Venev, Stoilov (všichni Bulh.). ŽK: Drchal, Plechatý, Havelka, Šašinka - Šverko, Sosa, Ivanušec, Moro. Bez diváků.
Česko: Jedlička - Holík, Plechatý, Ladislav Krejčí, Sadílek - Bucha, Havelka (90.+2 Lingr), Šašinka, Janošek, Šulc (19. Matoušek) - Drchal (78. Granečný). Trenér: Karel Krejčí.
Chorvatsko: Šemper - Šutalo, Erlič, Šverko, Sosa - Ivanušec, Moro, Nejašmič, Majer (68. Bistrovič) - Špikič (60. Dolček), Musa (76. Kulenovič). Trenér: Rukavina.
Tabulka:
1.Česko743017:215
2.Řecko64119:613
3.Chorvatsko631217:510
4.Skotsko52214:28
5.Litva51134:64
6.San Marino70070:300

Reklama