Hlavní obsah

Šok! Šéf bedlivě střežené Tour se nakazil

Paříž

Ředitel závodu Tour de France Christian Prudhomme se nakazil koronavirem. Celkem se při povinných kontrolách během pondělního volného dne objevily čtyři případy nákazy mezi členy doprovodných týmů ze čtyř různých stájí, všichni cyklisté měli výsledky negativní. Oznámili to zástupci pořadatelské organizace ASO.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Ředitel Tour Christian Prudhomme a francouzský premiér Jean Castex (s brýlemi).

Článek

Tour je bedlivě střežená, probíhá za mimořádných opatření. Devětapadesátiletý Prudhomme se nyní musí minimálně na týden ze závodu stáhnout a zůstat v karanténě. Všech 166 jezdců, kteří v závodu zbyli z původně 176 zúčastněných, naopak může do dnešní desáté etapy odstartovat.

Podezřelý test řešili v týmu Deceuninck-Quick Step, ten se ale nakonec nepotvrdil. Opakovaný odběr u jednoho ze spolupracovníků stáje, za který jezdí i domácí hvězda Julian Alaphilippe, přinesl negativní výsledek. "Budeme v závodě normálně pokračovat," uvedli zástupci belgické stáje v oficiálním prohlášení.

"Na osm dnů Tour opustím. Budu se chovat jako každý francouzský zaměstnanec v takovém případě," řekl Prudhomme agentuře AFP. Zdůraznil, že nepřišel do kontaktu s jezdci a nebyl součástí takzvané "bubliny" Tour de France. Z titulu své funkce se ale setkal s řadou hostů a funkcionářů. V ředitelské pozici Tour jej dočasně nahradí Francois Lemarchand, sportovní šéf ASO.

Po jednom případu se objevilo ve stájích Cofidis, AG2R La Mondiale, Ineos Grenadiers a Mitchelton-Scott. Pro pozitivně testované to znamená povinnost opustit "bublinu" Tour, další opatření v těchto případech následovat nebudou.

Všech 22 stájí absolvovalo během pondělního volného dne na Tour de France povinné testy na koronavirus. Celkem se uskutečnilo 841 kontrol. Podle pravidel slavného závodu znamenají dva pozitivní výsledky v týmu během sedmi dnů automatické vyloučení. Do týmu se přitom vedle osmičky jezdců počítají i všichni členové doprovodu včetně mechaniků, fyzioterapeutů či sportovních manažerů.

Reklama

Související témata: