Hlavní obsah

Trest smrti pro mladého sportovce! Světové protesty sílí

Mezinárodní zápasnická scéna, mnozí další sportovci i významné osobnosti politického života spojili síly v boji za záchranu íránského zápasníka Navída Afkariho, jehož tamní tribunál odsoudil k trestu smrti.

Foto: Sport.cz

Íránský zápasník Navíd Afkari byl odsouzen k trestu smrti.

Článek

Čím se 27letý sportovec provinil?

Podle íránských justičních orgánů se měl přiznat, že před dvěma lety při demonstraci v Šírázu připravil o život člena bezpečnostních složek. Celkem byl odsouzen k trestu smrti, 6,5 roku vězení a 74 ranám bičem. Zápasníkova matka i organizace na ochranu lidských práv však namítají, že doznání bylo vynuceno Afkariho brutálním mučením, a v poselství světu žádají obnovu procesu a spravedlivý soud.

Spolu s Afkarim byli navíc odsouzeni k dlouholetým trestům vězení i jeho dva bratři, kteří se demonstrace proti zhoršující se ekonomické situaci, inflaci a tamnímu vládnímu režimu zúčastnili. Ze zločinů údajně usvědčily sportovce i záznamy z kamer. Rozsudek už potvrdil Nejvyšší soud v zemi a je tudíž pravomocný.

Mnozí sportovci z celého světa ostře protestují a pod hashtagem #SaveNavidAfkari žádají revizi rozsudku. „Celá zápasnická rodina a sportovní komunita stojí za ním. Společně se snažíme, abychom pro něho i jeho rodinu vybojovali spravedlnost,“ napsal na Instagramu trojnásobný mistr světa Frank Stäbler.

Na svém oficiálním twitterovém účtu se k hnutí na Afkariho obranu připojil i americký prezident Donald Trump, který apeloval na íránskou vládu, aby trest smrti nebyl vykonán. Teherán však kritiku odmítá a podle zpravodajského portálu Tabnak vyzval zahraniční země, aby „z politických důvodů nekanonizovaly vraha, nedělaly z něho oběť a neignorovaly práva skutečné oběti a její rodiny“.

Reklama

Související témata: