Hlavní obsah

Pilot formule 1 Hamilton založil vlastní závodní tým

Londýn/Praha

Šestinásobný mistr světa ve formuli 1 Brit Lewis Hamilton založil vlastní závodní tým s názvem X44. Ten bude od příští sezony jezdit v soutěži Extreme E Series. Jedná se o terénní závody plně elektrizovaných offroadů. Seriál jé úzce spjatý s formulí E a má upozorňovat na globální problémy spojené se změnou klimatu.

Foto: Bryn Lennon, ČTK/AP

Brit Lewis Hamilton si vychutnává triumf na Velké ceně Španělska.

Článek

Příští ročník Extreme E Series se pojede na pěti různých místech planety. Ty jsou záměrně vybrány jako lokace, která jsou poničena změnami klimatu a globálním oteplováním.

Závodníci ve svých plně elektrických vozech tak pojednou například na Arktidě nebo v Amazonii. „Každý z nás má možnost něco změnit. To, že mohu spojit lásku k závodění s láskou k naší planetě pro mě hodně znamená," nechal se ku příležitosti oznámení zrodu nového týmu slyšet pětatřicetiletý Hamilton.

„Velmi se těším na můj tým, který se této nové série zúčastní. To, že tím můžeme zvýšit povědomí o klimatické krizi, je skvělé," dodal britský jezdec. Název týmu X44 odkazuje k číslu, se kterým Hamilton brázdí okruhy formule 1.

Hamilton je aktivistickou postavou sportovního světa. V poslední době se hodně mluví o jeho podpoře hnutí Black Lives Matter (Na životech černých záleží). V minulosti se hodně vyjadřoval k enviromentální problematice. Na svém instagramovém účtu loni například přemlouval své fanoušky, aby se stali vegany.

Reklama