Hlavní obsah

Vysněná štace českého reprezentanta startuje bitvou o superpohár

Čeká ho pořádně ostrý start, český reprezentant Jan Hadrava o víkendu rozehraje bitvu o italský superpohár. V dresu slavné Civitanovy, úřadujícího vítěze Ligy mistrů, se postaví silnému Trentu. „Jsou favoritem. Budou největším adeptem na titul i v lize. Začínáme v neděli u nich, za týden bude odveta doma," uvedl český univerzál.

Foto: Český volejbal

Český volejbalista Jan Hadrava

Článek

Z každého slova je znát, že se už soutěžních zápasů nemůže Hadrava dočkat. Příprava pod vedením hlavního trenéra Ferdinanda De Giorgia byla velmi náročná a tým to teď chce ukázat přímo v akci. „Trénujeme fakt hodně. Nejkratší tréninky trvají dvě a půl hodiny. Ale důležité je, že to má hlavu a patu. Dost se trénovalo, ale také se hodně odpočívalo. Zátěž se nejdřív postupně zvyšovala a pak zase snižovala na úkor techniky," popsal rodák z Rokycan, který pod Apeniny přestoupil na jaře z polského Olštýna.

V městečku Civitanova už se stihl spřátelit s největšími hvězdami týmu, jako jsou Osmany Juantorena, Yoandy Leal a Robertlandy Simón či Luciano de Cecco. Nejvíc ale drží basu s Jiřím Kovářem, českým rodákem s italským pasem, který v Itálii působí už od dvanácti let.

„Naše rodiny se dlouho znají. Jeho děda pochází kousek od vesnice, ze které je moje máma. Naši tátové proti sobě hrávali," přiblížil Hadrava. „Ale všichni v týmu jsou fajn. Kubánci a Italové si trochu jedou to svoje, ale není to tak, že by se někdo stranil. I ty nejslavnější hráči se zajímají, jak se komu vede. Jsme jedna rodina."

Někdejší hráč Dukly Liberec hned po přestupu věděl, že nebude lehké se dostat do základu. „Vypadá to, že bude začínat druhý univerzál Kamil Rychlicki. Sezona je ale dlouhá a bude náročná. Tím, jak hrajeme každé tři čtyři dny, tak se budeme hodně točit," věří devětadvacetiletá opora národního mužstva.

Generálkou na blížící se superpohár byl přípravný zápas s Perugií. Civitanova se s ní přitom původně vůbec neměla utkat. „Měli jsme hrát s jiným týmem, ale ten se odmítl nechat testovat, protože si prostředky, které by za testy dal, chtěl nechat na ligu. Náš prezident a trenér se shodli, že s nimi hrát nebudeme," vysvětlil Hadrava. „Den na to jsme zase měli hrát s Ravenou, která měla podle krevních testů jednoho pozitivního hráče. Raději jsme se proto souboji s nimi vyhnuli a zahráli si jen mezi sebou," sdělil.

Foto: Sport.cz

Jan Hadrava v barvách národního týmu

V koronavirem výrazně zasažené Itálii ale přesto nejsou pravidla pro odehrání zápasů nijak zvlášť přísná. Alespoň ve srovnání s Českem, kde pokud má jeden hráč covid-19, znamená to desetidenní karanténu pro celý tým.

„Tady je to tak, že dokud nebudou nemocní víc jak tři hráči, tak se zápas uskuteční. Když budou nakažení čtyři hráči, utkání se odkládá," poznamenal Hadrava s tím, že před zápasem se musí tým prokázat certifikátem, že jsou přítomní hráči negativní. „Ze začátku přípravy se testovalo jednou za měsíc, teď už během ligy budou testy jednou týdně. Jeden týden krev a další týden výtěry," dodal volejbalista, který už v italštině takřka všemu rozumí, a tak je pro něj řada věcí jednodušších. "S řečí je to zatím horší, gramaticky to není asi krásný, ale pokroky tam jsou."

Italská liga, která je považována za volejbalovou NBA, začne koncem září.

Reklama

Související témata: