Hlavní obsah

Příští měsíce patří běhání, naplánována je řada velkých akcí

Praha

Populárních běžeckých závodů je v České republice spousta, ne všechny se však letos podařilo uspořádat. Podzimní část roku je však běžeckým akcím nakloněna, a proto budou mít aktivní závodníci hodně nabitý program. Zde najdete některé oblíbené běžecké závody a akce, které se konají do konce kalendářního roku 2020.

Foto: Archiv Vltava Run

Závod Vltava Run.

Článek

Vltava Run

Štafetový závod kolem řeky Vltavy se těší obrovské popularitě běžecké veřejnosti i přesto, že se první ročník konal teprve nedávno – v roce 2014. Termín letošního ročníku je 19.–20. září, kapacita závodu je 200 týmů o maximálně 12 členech. Přihlašování na akci je poslední roky skoro obtížnější než samotný závod, jelikož je kapacita naplněna během několika vteřin.

Samotný závod má více než 360 kilometrů, startuje se z běžeckého areálu v Zadově na Šumavě, úkolem je překonat 36 úseků a doběhnout až do Prahy. Trasa vede povodím řeky Vltavy a běžcům nabízí krásné scenérie Národního parku Šumava, vltavských přehrad nebo malých středočeských a jihočeských vesniček. Závod Vltava Run pravidelně vyhrává cenu TOP běžecký závod, kterou vyhlašuje Český atletický svaz.

Velká kunratická

Jeden z nejtradičnějších běžeckých závodů v České republice. První ročník Velké kunratické se běžel již v roce 1934 a dnes je pořádán atletickým klubem Spartak Praha 4. Již 87. ročník se uskuteční 8. listopadu. Závodí se až v 27 kategoriích na šesti tratích, hlavní závod měří 3100 metrů a je známý svým nelehkým profilem v rozmanitých podmínkách Kunratického lesa v Praze. Pořadatelé se v posledních letech snaží zvýšit ochranu přírodní památky Údolí Kunratického potoka, kudy trasa zčásti vede, a proto je stanoven limit počtu přihlášených běžců (v roce 2019 to bylo 3600 účastníků).

Vokolo priglu

Populární závod kolem brněnské přehrady se má uskutečnit 10. října a délka tratě je 14,1 kilometru. Závodí se v šesti kategoriích, u kategorie juniorů je spodní věková hranice stanovena na 15 let. Brněnská akce se koná od roku 2010 a dostává se jí stále větší pozornosti. Počet účastníků se každý rok zvyšuje, tentokráte je však limit přihlášených stanoven na 2250 závodníků. V kategorii jednodenních závodů je Vokolo priglu třetím nejoblíbenějším závodem v Česku, šesté vítězství v řadě bude chtít urvat bývalý maratonský mistr republiky Jiří Homoláč.

Běchovice–Praha

Již legendární závod, jenž se koná nepřetržitě od roku 1897, je závodem s nejdelší tradicí v Evropě a jeho termín je stanoven na 27. září. Závod je určen pro běžce všech výkonnostních i věkových skupin a vyhlašuje se celkem 26 kategorií. Již 127. ročník měří o pár centimetrů více než 10 kilometrů a současně bude jeho součástí také mistrovství republiky v silničním běhu právě na desetikilometrovou trať.

Masaryk Run

Další běžecký závod v brněnské metropoli Masaryk run se koná na Masarykově okruhu (Automotodrom Brno) a měří 10,442 kilometru. Závod, jenž se pravidelně koná v březnu, byl přesunut na 7. listopadu. Kromě hlavního běžeckého závodu se běží také dvoučlenná štafeta na stejnou vzdálenost. Součástí akce, jež se také pravidelně umisťuje mezi top běžeckými akcemi roku, je také závod na in-line bruslích a koloběžkách.

Starobělské Lurdy

Teprve šestý ročník populární ostravské akce je naplánován na 8. listopadu a jeho součástí je také závod kondiční chůze s hromadným startem. Trasa běžeckého závodu, která měří 3,2 kilometru, vede barevným Bělským lesem a jeho nejnáročnějšími úseky. Podzimní akce, které se zpravidla účastní na 1300 běžců, je také součástí výběru top běžeckých akcí posledních let.

Reklama

Související témata: