Hlavní obsah

Král šel jednat s Babišem. Domluvil s ním dvě věci, které hokeji zásadně pomůžou

Praha

Fotbal si takové podmínky vyjednal už dříve, brzy by mohly platit i v tuzemském hokeji a ostatních kolektivních sportech. Tedy ty, že pokud by se v týmu objevili pozitivně testovaní na covid-19, neznamenalo by to nutnou desetidenní karanténu pro celé mužstvo. Na středeční tiskové konferenci ke startu hokejové extraligy to řekl šéf Českého hokeje Tomáš Král s tím, že Národní sportovní agenturou a hokejovým svazem navržený manuál se nyní nachází na vládě a čeká na finální schválení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král (vpravo) a ředitel Tipsport extraligy ledního hokeje Josef Řezníček (vlevo) na tiskové konferenci k zahájení hokejové extraligy.

Článek

Hokej se nyní řídí obecně platnými pravidly nařízenými vládou, mezi která patří třeba povinné nošení roušek na zimních stadionech (vyjma hráčů, členů realizačního týmu a rozhodčích) nebo omezená divácká kapacita.

Národní sportovní agentura v čele s Milanem Hniličkou a hokejový svaz však přišly s návrhem manuálu, který by všem tuzemským kolektivním sportům (vyjma fotbalu, který už má své úpravy) umožnil další výjimky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král (uprostřed), ředitel Tipsport extraligy ledního hokeje Josef Řezníček (vlevo) a ředitelka marketingového partnera Jana Obermajerová z BPA před zahájením hokejové extraligy.

Klíčové jsou v manuálu dva body. Zaprvé; aby výsledkem pozitivního testu nebyla karanténa pro celý tým. „Jsme v horší pozici než fotbal, protože prostředí na uzavřených zimních stadionech je velmi komplikované. Přesto máme základní cíl, kterým je zrušení karantény pro celý tým v případě nákazy jednotlivců," říká Tomáš Král.

„Není tam stanovený přesný počet hráčů, který by byl hranicí pro karanténu celého týmu. Samozřejmě si ale uvědomujeme, že pokud bude situace v některém z krajů neúnosná, karanténa může stejně přijít," doplnil svazový prezident.

Druhým stěžejním bodem manuálu je pak testování hráčů. Pokud by se mělo provádět před každým kolem, tedy někdy i třikrát týdně, bylo by to pro kluby finančně i technicky neúnosné. Navržený manuál navíc nepočítá ani s pravidelným testováním třeba na týdenní bázi.

„Chceme nechávat testovat jen ty, u kterých se projeví příznaky onemocnění covidem-19," objasňuje Král s tím, že kluby mají nad rámec vládních nařízení od svazu doporučení měřit hráčům při vstupu na stadion teplotu. Nejde však o direktivní předpis.

Král očekává, že manuál by vláda mohla schválit v řádu dnů. „S premiérem Babišem jsme o tom jednali a skutečně by to mohlo být během několika dnů. Pokud se tak stane, na základě manuálu si jako hokej a další sporty nepohoršíme. Ze všech stran, i od vlády, cítím vůli sportu pomoct, ne mu bránit. Věřím, že se blížíme k tomu, že bude umožněno co nejvíce hrát," řekl Král.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král na tiskové konferenci k zahájení hokejové extraligy.

Podle něj je velmi pravděpodobná i kompenzace klubům za ušlý zisk způsobený omezením divácké kapacity na stadionech. Nyní platí, že na zimácích pro více než tisíc osob lze zbývající kapacitu využít z 50 procent. To znamená, že na stadion s pětitisícovou kapacitou můžou přijít až tři tisícovky diváků, na ten s desetitisícovou až 5500 lidí.

„Již bylo rozhodnuto, že na kompenzaci klubům z ušlého vstupného budou uvolněny finanční prostředky z programu covid-sport, kde zůstalo nevyčerpáno téměř 800 milionů. Peníze se můžou použít pro profesionální sportovní kluby," uzavřel Král.

Reklama

Související témata: