Hlavní obsah

Návštěva, která vejde do Guinessovky. Tohle se poštěstí jednou za život, rozplývali se Němci

Jan Škvor (Gelsenkirchen)Sport.cz

Už po skončení základní hrací doby propukla zcela vyprodaná Veltins Arena v Gelsenkirchenu v nefalšované nadšení. Němečtí hokejisté v otevíracím zápase 74. mistrovství světa měli v tu chvíli jistý bod proti favorizovaným Američanům, což domácí publikum bralo jako prvotřídní úspěch. Největší návštěva na utkání ledního hokeje (77 803 fanoušků) však měla ten opravdový vrchol teprve před sebou…

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Němečtí hokejisté odcházejí po vítězném zápase s USA obležení fanoušky

Článek

Přesně 77 803 fanoušků, to je číslo, které vejde do Guinessovy knihy rekordů jako největší návštěva na utkání v ledním hokeji. Zcela zaplněná aréna fotbalového klubu Schalke 04 si utkání užívala od samého začátku. Vlastně ještě před ním. Několik hodin před vhozením úvodního buly produily k branám stadiónu tisíce nedočkavých fanoušků, kteří okamžitě vytvořili fantastickou atmosféru.

Úžasná. Nezapomenutelná. Elektrizující. Všechna tato přirovnání k atmosféře ve Veltins Aréně v Gelsenkirchenu dokonale padnou. „Byl to neuvěřitelný pocit. Fanoušci byli naším šestým hráčem,“ říkal po zápase německý forvard Kai Hospelt. Jakmile jedna část stadiónu začala s povzbuzováním domácího týmu, zbytek se bleskově přidal. Co na tom, že někteří diváci, kteří stáli na narychlo smontovaných tribunách rozšiřující běžnou kapacitu, toho z hokeje pro zhoršenou viditelnost příliš neměli.

Zaplněná Veltins Arena v Gelsenkirchenu při hokejovém utkání USA - Německofoto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Ina Fassbender

Když ve 26. minutě poslal Němce útočník Michael Wolf do vedení, aréna začala bouřit ještě víc. Několik minut se jí neslo hlasité skandování „Deutschland, Deutschland“. Nálada se nezhoršila ani po vyrovnávací trefě Američanů. Domácí příznivci dobře věděli, že i bod proti favorizovanému soupeři je cenným skalpem. A po šedesáti minutách to svým oblíbencům dali dalším hlasitým skandováním najevo.

Pravá euforie a nadšení ovšem vypukla po jednadvaceti vteřinách prodloužení, kdy Felix Schütz zařídil domácím bod navíc. A slavili i samotní hráči. Ještě několik minut poté objížděli kluziště z jednoho rohu k druhému a vítězoslavné kynuli davu. „Nikdy jsem ani nepomyslel na to, že něco podobného můžu zažít. Hrát před 78 tisíci diváků bylo úžasným zážitkem. Porazit Ameriku před tolika diváky je jako sen,“ neskrýval nadšení obránce Robert Dietrich.

Fanoušci sledují hokejový zápas na fotbalovém stadionu v Gelsenkirchenufoto: www.iihf.com

„Tohle se poštěstí jen jednou za život,“ doplňoval jej Hospelt. A němečtí hokejisté si už plánují jak tuto senzaci oslaví. „Budeme slavit celou noc, ale s mírou. Od soboty se už musíme soustředit na další program šampionátu,“ říkal Dietrich. „Na kluky jsem strašně pyšný,“ liboval si trenér Uwe Krupp, který před zápasem v úspěch svého mužstva věřil. I když je otázka, jak moc… „Já věřím pořád. Věřil jsem, že můžeme vyhrát olympiádu, věril jsem, že můžeme vyhrát loňské MS. Proto jsem věřil i teď, že můžeme porazit USA. Já nejsem pesimista.“

Před německými diváky a organizátoty smekl klobouk i kouč poraženého týmu Scott Gordon. „Odvedli úžasnou práci.“

Hokejisté Německa oslavují branku do sítě USAfoto: ČTK/AP

Německo se tak může radovat hned z dvojího triumfu – z diváckého rekordu a výhry nad Američany. Nic na tom nemění ani fakt, že ještě v letošním roce o fanouškovský primát přijde, když na zápas univerzitních týmů v Michiganu má dorazit přes 100 tisíc fanoušků.

Reklama

Související témata: