Hlavní obsah

Fotbalový fanatik narazí na vědátory. Trpišovský je uznává, psychotesty ale nezavede

Má pověst správného fotbalového fanatika, který dbá na každý detail a svým sportem dokáže žít 24 hodin denně. Teď trenér Jindřich Trpišovský narazil na ještě větší vědátory. Dánský FC Midtjylland věří datům, statistikám či psychologii jako málokdo jiný. První utkání play off Ligy mistrů s ním Slavia sehraje večer v Edenu, v sázce je postup do hlavní soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jindřich Trpišovský vede sešívané proti fotbalové vědě...

Článek

Vědátoři se vším všudy. Zdaleka přitom nejde jen o rozbor dat. Než třeba Midtjylland někoho koupí, klidně si vyhlédnutou posilu nejprve prověří v osobnostním testu. „Jsem rád, že my podobné psychologické testy neděláme. Asi by vypadlo hodně lidí z týmu, tak je nezavedeme," vtipkuje Jindřich Trpišovský.

Ne že by soupeře zesměšňoval. Právě naopak. Má k jeho práci respekt. „V dnešní době jsou týmy nesmírně vyrovnané. K dispozici je spoustu materiálů, z nichž můžete čerpat, a tak právě podobné detaily, které Midtjylland využívá, mohou rozhodovat," poukazuje.

Za bleskovým vzestupem klubu stojí jeho majoritní akcionář, Angličan Matthew Benham. Patří mu i druholigový anglický Brentford FC. Dlouhá léta se pohyboval ve světě sázek a fotbalových statistik, a tak je Benham přesvědčen, že pomocí statistické analýzy a modelování je možné předvídat výsledek fotbalových zápasů.

Realizační týmy se rozrůstají

Stejně jako v Brentfordu, také v Midtjyllandu se nový majitel rozhodl pro experiment. Řídí se tezí, že je i ve fotbale možné zcela eliminovat emocionální a iracionální rozhodnutí a spoléhat se výhradně na data, statistiky a analýzy. Ať už při podpisu nových hráčů nebo třeba při zahrávání přímých kopů. Díky důvěře ve vědecké metody v Midtjyllandu věří, že dokážou soupeřit s mnohem bohatšími týmy, než je dánský mistr.

„Pokud jde o detaily, mají třeba i trenéra na odrazovou sílu. Na kameru natáčejí, jak se odrážejí, pak probíhá technika výskoku hráčů, z jaké nohy se odrážet. Jedná se o součást předních zahraničních lig. Hodně se vyvíjejí specializace. Mohou si je tam dovolit podle toho, jak široký mohou mít realizační tým. Detaily dnes rozhodují, třeba pokud jde o standardky. Jsem toho příznivcem," neskrývá Trpišovský svůj obdiv.

Také chce jít s dobou. „Loni jsme byli na soustředění se Salcburkem, měl početnější realizační tým než hráčský. Měli s sebou třeba dva psychology a dva specialisty na výživu. A mohl bych pokračovat, kolik lidí tam bylo... Každý hledá možnost, jak být lepší než soupeř. Kdo zaspí, může pak být o krok zpátky. Pro hráče je jen dobře, když tohle mají k dispozici," ujišťuje Trpišovský, že vědecký pohled není zdaleka ojedinělý.

Studio i se Stochem
Přímý přenos play off Ligy mistrů mezi Slavií Praha a Midtjyllandem nabídne stanice O2 TV Sport. Předzápasové studio startuje ve 20:20. Moderátor Libor Bouček přivítá jako hosta Miroslava Jirkala, fotbalového experta a trenéra, a také Miroslava Stocha, který se Slavii získal mistrovský titul, vybojoval dvakrát domácí pohár a také pomohl červenobílým k postupu do čtvrtfinále Evropské ligy. Přímo z hrací plochy se přihlásí reportér David Sobišek. Samotné utkání pak komentuje zkušená dvojice Milan Štěrba a Jan Homolka.
Postoupí podle vás fotbalisté pražské Slavie do skupiny Ligy mistrů?
Ano
65,7 %
Ne
34,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10572 čtenářů.

Reklama