Hlavní obsah

Kuriózní moment! Obránce Jaroměřský byl rád, že nemusel v brankářské výstroji na led

Hned při druhém extraligovém utkání v novém působišti po příchodu z Olomouce se dostal do velmi kuriózní situace zkušený obránce hokejistů Třince Jan Jaroměřský. Dvaatřicetiletý hráč se proměnil v jednoho z pěti brankářů, kteří byli v zápase k vidění. Úlevou pro něho však bylo, že nemusel jako jediný z nich na led.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hráči Třince se radují z gólu.

Článek

Zatímco domácí Litvínov střídal z taktických důvodů ve snaze ještě něco se zápasem udělat za nepříznivého stavu 2:4, Jaroměřský musel do výstroje a výzbroje poté, co nebyl schopen pokračovat Jakub Štěpánek. Toho nahradil mladý Josef Kořenář, který předtím odchytal úvodní dvacetiminutovku. Oceláři však museli najít ve svém středu někoho, kdo mu bude krýt záda.

"Sehrálo roli to, že jsme měli sedm beků a že Kuba Štěpánek je přece jen větším hráčem, takže jeho výstroj je větší. Do těch parametrů se nám šiknul Honza Jaroměřský, což samozřejmě kluci ocenili. I pro něj je pěkné, že se dostal do takové pozice. Zvláštní by bylo, kdybychom ho opravdu museli poslat na led. Teď si to ani nedovedu představit, ale jsme rádi, že jsme to zvládli. Honza se té role zhostil, jak měl, já si toho cením a kluci v kabině také," uvedl třinecký kouč Václav Varaďa.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zraněný brankář Třince Jakub Štěpánek.

"Takhle to prostě dneska vyšlo," smál se Jaroměřský. "Kluci brankáři měli nějaké potíže, jak jste viděli, Kuba musel odstoupit a není mu dobře, tak to bylo na mně. To je jak se vším - člověk se s tím musí vypořádat. Bylo potřeba udělat tohle, tak se to udělalo," dodal s úsměvem.

Zkušenosti už má

Se zastáním specifického brankářského postu měl už z minulosti nějaké zkušenosti. "Kdysi jsem trochu chytával, alespoň bych zabral hodně místa, byl jsem v té výstroji velkej. Takže kdyby bylo nejhůř, třeba by mě v té výstroji i něco trefilo. Teď je to už samozřejmě úsměvné dostat se do branky ve druhém zápase, ale jsem zvědav, čeho se tady po přestupu do Třince ještě nedožiju. Uvidíme, co bude moje další role," řekl Jaroměřský.

Kdy chytal naposledy? "To už bude nějaký pátek... Asi když se ještě kdysi hrály sranda hokeje, kdy jsme se v bráně měnili. Jsem strašně šťastný, že jsem do toho zápasu nemusel jako brankář zasáhnout. Protože už jen v tom stát na střídačce mi dělalo docela problém," přiznal Jaroměřský.

Kouč Varaďa však o jeho brankářských zkušenostech nejspíš nevěděl. "Nemyslím. Říkal, že potřebuje někoho, kdo by alespoň zabral hodně místa. Když mě do toho pak navlíkli, tak bych se tam alespoň nějak roztáhl. Pochybuju ale, že o tom trenér věděl a bral mě sem do Třince s vědomím toho, že mám brankářské schopnosti," smál se Jaroměřský.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva Tomáš Pospíšil z Litvínova, Martin Růžička z Třince, David Štich z Litvínova a brankář Litvínova Denis Godla.

"Teď je to úsměvné, navíc, když jsme vyhráli, tak už je to jedno. Měli jsme každopádně sedm obránců, kdyby byl útočník navíc, tak by šel asi útočník, takhle to vyšlo na mě a já mám na co vzpomínat. Už se mi to asi nikdy nepoštěstí, přesněji tedy neposmůlí, ale je to taková hezká historka pro děti a vnoučata," dodal Jaroměřský.

Kořenář to zvládl s grácií

Při Štěpánkově zranění scházelo do konce základní doby ještě přes půl hodiny. Nepřál si ani v koutku duše nastoupit? "Ono chytat někdy v osmé třídě je přece jen něco jiného než pak tady stát proti těm zkušeným mazákům, co to mrskají tolik let. Třeba bych měl štěstí, ale musel bych soupeřům asi na Dominika Haška skákat pod nohy, nebo nevím, jaký bych zvolil styl. Asi bych zrovna nejezdil rozehrávat... Pepa Kořenář to ale zvládl s grácií, měl tam spoustu důležitých zákroků a jsem rád, že to vydržel. Tak věřím, že příště už budu zase na místě, na které jsem zvyklý," prohlásil Jaroměřský.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Jan Ščotka z Litvínova se raduje z gólu.

Počítal ale zároveň s tím, že stát se může cokoliv. "Víte, jak to je... Sami jste viděli, jaký ten průběh zápasu byl. To víte, že se to mohlo stát. Pepa si mohl to svoje zranění ještě o něco zhoršit a co by mi pak zbývalo? Tak bych tam asi dělal kašpara... Už takhle to bylo vtipné, tak by to bylo ještě o něco vtipnější."

"Odstál jsem si to tam dobře a kluci tak měli jistotu, že bych je určitě podržel, takže to v klidu odehráli. Hraje se ale na body a na vítězství. A my jsme vyhráli, máme ze dvou zápasů venku šest bodů, takže tohle je jen takový úsměvný dovětek navíc," uvedl Jaroměřský.

Reklama

Související témata: