Hlavní obsah

Nedávné sportovní akce podle Bacha ukázaly, že lze uspořádat olympijské hry

Praha

Úspěšné konání řady sportovních akcí v nedávné době navzdory různým omezením kvůli koronaviru posílilo podle předsedy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha důvěru v přípravu odložených olympijských her v Tokiu. Ukázalo se, že i v současné situaci je možné soutěže bezpečně zorganizovat.

Foto: Ioc/greg Martin, Reuters

Thomas Bach nevyloučil karanténu pro sportovce na olympijských hrách v Tokiu

Článek

Šance na úspěšné uskutečnění olympijských her podle Bacha zvyšují i povzbudivé zprávy o vývoji rychlotestů na koronavirus a pozitivní náznaky týkající se brzkého schválení vakcíny. "K mnoha různým scénářům, s nimiž MOV počítá, jsme přidali další, který naplno využije možnost testování a vakcín," uvedl Bach.

Jejich nasazení ale není podle Bacha nezbytnou podmínkou k uspořádání olympijských her. "Máme dobré důvody k mírnému optimismu vzhledem k nedávnému konání sportovních akcí, které se úspěšně uskutečnily i bez takových testovacích metod a vakcín," konstatoval bývalý šermíř.

Bach ve svém prohlášení ocenil sport jako důležitou součást boje proti pandemii, nezastupitelnou roli podle něho bude hrát i při zotavování z koronavirové krize. V současné době vyzval především k zodpovědnému dodržování všech opatření při pořádání soutěží. Jakákoliv chyba by podle něho smazala obrovský pokrok, který se za posledních několik měsíců podařil.

Podmínkou je negativní test

Poprvé se Bach spojil s novým japonským premiérem Jošihidem Sugou, s nímž hovořil o uspořádání sportovního svátku. Japonsko počítá s tím, že sportovci startující na olympijských hrách nebudou muset po příjezdu do země do povinné dvoutýdenní karantény.

Podmínkou ale bude negativní test. Pořadatelé rovněž zvažují, že zahraniční sportovce požádají o nahlášení všech míst pobytu. Možná je i varianta, že budou mít omezenou možnost cestování po Japonsku a budou se smět pohybovat jen v určené bublině.

Reklama

Související témata: