Hlavní obsah

Královská bitva neporažených. Šéf očekává zápas roku

Praha

Jeden s největší pravděpodobností zažije první profesionální prorážku v MMA. Israel Adesanya neprohrál v kleci osm let, poznal devatenáct výher. Třináct vítězství si připsal Paulo Henrique Costa, a to také za osm let. O víkendu se pobijí v kleci o mistrovský pás střední váhy na galavečeru UFC 253 v Abú Zabí.

Foto: Sport.cz/Facebook Israel Adesanya a Paulo Henrique Costa

Paulo Henrique Costa (vlevo) a Israel Adesanya. Kdo bude po víkendu slavit?

Článek

UFC zažije souboj neporažených o titul poprvé od UFC 98, kdy šli proti sobě Lyoto Machida s Rashadem Evansem v lehké váze v roce 2009. Dnes dvaačtyřicetiletý Brazilec vyhrál a celkově dosáhl na čtrnáct výher v řadě. Američan Evans skončil na nešťastné třináctce.

Po jedenácti letech tu je další neporažená dvojice. Do hlavního zápasu na ostrově Yas půjde jedenatřicetiletý Nigérijec v roli šampiona. Mistrovský pás mu bude chtít uzmout o dva roky mladší Brazilec.

Costa vyhrál 13 zápasů, z toho dvanáctkrát před limitem, jedenáctkrát si připsal K.O., případně T.K.O. V UFC má za sebou pět bitev. Adesanya z 19 vítězství čtrnáctkrát slavil před limitem. V UFC zvládl zatím všech osm předchozích zkoušek.

„Má pár věcí, které dělá dobře, rád se na to podívám, ale je to celkem v pohodě. Není jich mnoho. Naopak existuje mnoho věcí, které dělám já, a jsem si jistý, že je tím ohromen," pronesl s notnou dávkou sebevědomí Adesanya.

Oba neporažení, oba na špici střední váhy, pokud se ale podíváme do statistik UFC, některá čísla možná překvapí. Například Adesanya stráví v průměru téměř 16 minut v zápase. Důvod je jasný, zápasy na pět pětiminutových kol navýší pobyt v kleci. Costa zápasy končí třikrát rychleji a zvládne za minutu téměř devět signifikantních úderů, soupeř čtyři. Nigérijec není v tomto porovnání tak pohotový, ale zase méně inkasuje - 2,4 úderu za minutu, Costa 5,8.

„Je mi zle ze šampiona, jako je Adesanya. Uvidíte divočinu. Věřím, že ho ukončím ve druhém kole, protože v tom prvním bude přede mnou utíkat. Tohle bude barbarský počin," nechal se slyšet zase Brazilec.

„Costa je hloupý, chodí stále dopředu a rozhazuje údery. Díky tomu to je opravdu zrušující, na tohle se moc těším. Těším se, až na mě naběhne velký, nafoukaný ignorant, který půjde stále dopředu, bude zkoušet údery a já budu neustále v pohybu a budu si ho držet od sebe," nechal se slyšet Adesanya pro ESPN.

Podle sázkových kanceláří je favoritem Adesanya. Prezident UFC Dana White má svůj pohled. „Jde o dva neporažené bojovníky s rozdílnými styly a zdánlivě skutečnou nenávistí k sobě navzájem, takže věřím v neuvěřitelný fight. Předpovídám, že tohle bude zápas roku," řekl White pro TMZ Sports.

Reklama

Související témata: