Hlavní obsah

Plzni se ulevilo a Guľovi s ní. Přitom ale ví, že za týden musí přijít v Izraeli ještě druhý vítězný krok

První krok zvládli. A nakonec přesvědčivě a s přehledem. „Postup je důležitý, čisté konto také. Přitom to pro nás nebyl psychický jednoduchý zápas, protože jsme přece jen byli mírnými favority. Navíc proti soupeři, jehož herní styl nám příliš nesedí,“ viditelně se ulevilo slovenskému trenérovi v plzeňských službách Adrianu Guľovi, že s Viktorií práh třetího předkola Evropské ligy překročil. Výhra nad dánským Sönderjyske by ovšem byla českému vicemistrovi k ničemu, kdyby ji nestvrdil příští týden postupem přes izraelskou Beer Ševu.

Plzeň ve třetím předkole EL vyřadila SönderjyskeVideo: Česká televize

 
Článek

Až k play off ovšem plzeňský trenér bezprostředně po konfrontaci s dánským protivníkem odmítal hledět.

„Nejdříve nás čeká v domácí lize v neděli Brno a tomu se teď budu věnovat na sto procent, protože je to pro nás důležitý zápas. Na pohárového protivníka máme lidi, kteří se jeho hře budou věnovat," připomínal, že všechno má svůj čas.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Plzně oslavují gól na 1:0 proti Sönderjyske.

I pro jeho svěřence ve čtvrtečním duelu se Sönderjyske ten pravý čas přišel. Po půlhodině, která naznačovala, jak velké problémy může Viktoria s houževnatými, agresivními a krajně nepříjemnými Dány mít.

„Klíčové bylo, že jsme ustáli situace v defenzivě. Kuba Brabec je dokázal zvládnout," přiznával Guľa, že soupeř hrozil na jeho vkus až příliš. Vždyť už po osmi minutách se dostal Jacobsen do veliké šance, kterou musel hasit kapitán Viktorie.

„V přípravě můžete opakovaně říkat, jak soupeř hraje a v jakém rozestavení vyrukuje, podstatné ale je, jak to mužstvo přenese na trávník. Navíc když hráči cítí zodpovědnost," připomínal plzeňský trenér, že postup byl pro Viktorii povinností.

„Úvod nebyl z naší strany špatný, ale v podobných střetnutích je důležité právě to, jak ustojíte zmiňované situace a zda vstřelíte gól. A my dali dva rychle po sobě," cítil, jak trefy Ondráška z penalty a Ba Loua soupeře zlomily a demoralizovaly.

Plzeň se naopak rozjela, vývoj střetnutí kontrolovala a o jejím postupu nebylo pochyb. I proto, že Guľovi se osvědčilo zařazení slovenské akvizice Miroslava Káčera do středové řady.

„Středová řada fungovala perfektně už s Buchou, ale potřebovali jsme do naší hry přidat i víc agresivity. Jen s virtuózy si v sestavě nevystačíte. A o Káčerovi jsme věděli, že přidá nejen důraz, ale i práci, která je sice nenápadná, ale pro mužstvo potřebná. Zvlášť, když dánský soupeř měl svou hru postavenou právě na agresivitě," zdůvodňoval Guľa tah, který mu vyšel stejně, jako mu vyšlo opětovní zařazení Ondráška do základní sestavy.

„Nebudu číslovat, kdo je mezi našimi útočníky jedničkou, pro mě je důležité, že je Kobra tady a jak je nastavený. Vnímám to já, stejně jako chlapci cítí, že s ním přišla kvalita a zkušenosti, což je právě takovýchto zápasech důležité," zdráhal se kouč Viktorie určit, zda se v jeho hierarchii dostal Ondrášek před Beuaguela a Chorého.

Podstatné pro něho bylo, že mužstvu zase pomohl, Plzeň zápas se Sönderjyske zvládla a je v play off. Teprve příští týden v Izraeli však bude skládat druhou část reparátu za nezdar v kvalifikaci o Ligu mistrů, až proti Beer Ševě ho bude muset dokončit, aby splnila cíl daný klubovým vedením a na podzim účinkovala na evropské pohárové scéně.

"To by totiž jinak byla výhra a postup přes Sönderjyske  naprosto k níčemu," přidával se k trenérovi nejlepší muž zápasu Jan Kopic.

Reklama