Hlavní obsah

Jihlava za chybějícího lékaře zaplatí padesát tisíc. Ještě jeden malér a zavřou jí stadion

Jihlava

Jihlava musí zaplatit pokutu 50 tisíc korun za to, že na domácím utkání první hokejové ligy s Prostějovem nezajistila lékařský dozor. Navíc ji disciplinární komise podmínečně uzavřela zimní stadion. Pokud by se tedy podobné provinění do konce sezony opakovalo, Dukla by musela jedno utkání odehrát ve vzdálenosti minimálně 30 km od Jihlavy.

Foto: HC Dukla Jihlava

Jihlava musí zaplatit pokutu 50 tisíc korun za to, že na domácím utkání první hokejové ligy s Prostějovem nezajistila lékařský dozor.

Článek

Disciplinární řízení začalo na základě podnětu prostějovského klubu, když si při zápase zranil rameno jeho útočník Michal Gago. První pomoc mu při chybějící zdravotní službě poskytl přítomný záchranář. „Zraněný hráč byl následně převezen do jihlavské nemocnice a až tam profesionálně ošetřen. Výsledkem toho bude výrazně delší rekonvalescence," uvedl na prostějovském webu generální manažer klubu Jaroslav Luňák.

Šéf Dukly Bedřich Ščerban ale toto odmítl: „I kdyby lékař na stadionu byl, nedošlo by k jinému postupu ošetření. Reponovat vykloubené rameno není tak jednoduchý zákrok, aby jej lékař provedl na střídačce či v kabině. Někteří by si to možná troufli, ale není to lege artis metoda a nedá se paušalizovat." Prostějovské volání po kontumaci zápasu zavdávalo podle představitelů Dukly domněnku, že prioritně ve stížnosti nejde o zdraví hráčů a řešení situace, ale o zisk bodů, zajištěný děním mimo sportoviště.

Disciplinárka na základě písemného vyjádření obou klubů, vlastního šetření a kontroly videozáznamu zjistila, že se k utkání nedostavil objednaný lékař a vzhledem ke karanténním opatřením chyběl i klubový doktor Dukly. Tím ale došlo k závažnému porušení ustanovení Technických norem soutěže, ukládajícího pořádajícímu klubu povinnost zajistit při zápase odbornou lékařskou pomoc.

Na druhé straně ale nedospěla komise ke zjištění, že by jihlavský klub nepřítomnost lékaře zatajil záměrně. Navíc chybu uznal, omluvil se za ni a oznámil, že s okamžitou platností přijal opatření, aby se podobná situace už nemohla opakovat.

Reklama

Související témata: