Hlavní obsah

Předzvěst pro Česko? Dohráno! Je to konec, naříkají u sousedů

Bratislava

Rázná opatření zažívají na Slovensku. A kdo ví, zda to není předzvěst dění u nás. O pádu na kolena, či dokonce o likvidaci teď mluví činovníci slovenských klubů v různých sportech. Od 1. října se nebudou moci konat u sousedů vůbec žádné hromadné akce včetně sportovních. Výjimku dostanou organizátoři, kteří zajistí negativní testy na koronavirus všem účastníkům, a to tak, aby nebyly starší než 12 hodin.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Slováci slaví gól Michala Ďuriše, ilustrační foto.

Článek

Po pondělním zasedání o novince informoval ústřední krizový štáb, návrh ještě podléhá definitivnímu schválení. Ale počítá se s tím, že rozhodnutí bude platit od 1. října do odvolání. Zasažená sportovní obec by měla dostat finanční kompenzace.

„Bude to velmi těžko realizovatelné," hodnotí možnosti pokračovat v nejvyšší fotbalové soutěži prezident Unie ligových fotbalových klubů Ivan Kozák. O víkendu se má hrát 9. kolo. „Budeme hledat řešení, ale je to vážně ohrožené, asi budeme muset přerušit soutěž."

Otázkou je, jak to dopadne s utkáním Slováků 8. října proti fotbalistům Irska. Tento týden měla začít hokejová extraliga, i její osud je nejasný. Nářky se objevují ze všech sfér. "Přijatá opatření znamenají nejen konec basketbalu na Slovensku, ale i samotného sportu," stojí ve stanovisku vedení Slovenské basketbalové ligy.

Vládní garnitury mají podle basketbalistů sport dlouhodobě na vedlejší koleji. „V této náročné situaci jsme jakžtakž dokázali přežít první vlnu pandemie koronavirus, i když to na basketbalu zanechalo výrazné a už nesmazatelné stopy. Zákaz řízení sportovních akcí je však takovou tvrdou ranou pro basketbal a ostatní sporty, že vzpamatovat se z toho bude nemožné. Kluby investovaly tisíce, statisíce do toho, aby se vůbec podařilo rozjet sezónu 2020/2021 v krizovém režimu. Nakonec se podařilo odehrát jen jedno kolo, když přišla razantní stopka.

Basketbalisté soudí, že sportovní akce nejsou tak rizikové jako například svatby či koncerty. Upozorňují, že v okolních zemích, kde je pandemická situace kvůli přístupu vlád i obyvatel častokrát mnohem horší, se v různých režimech soutěže hrají i nadále.

Tento týden se obdobné záležitosti budou řešit i v ČR.

Reklama

Související témata: