Hlavní obsah

Palba do grandslamového šampiona! Máš na tohle právo? Nezabírej místo mladším, radí legenda

Návrat na bývalé pozice se zatím britskému tenistovi Andymu Murraymu vůbec nedaří. Někdejší světová jednička a trojnásobný grandslamový šampion i na úvod French Open utrpěl zdrcující porážku, když podlehl Stanu Wawrinkovi 1:6, 3:6, 2:6. Počínání 33letého veterána budí rozpaky, expert Eurosportu a bývalá tenisová hvězda Mats Wilander Brita nabádá, aby přehodnotil svoji kariéru a přestal zabírat divoké karty na velké turnaje mladším hráčům.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Zklamaný Andy Murray během prvního kola French Open.

Článek

Murray prohrál v pondělí za hodinu a 37 minut. Před třemi roky oba soupeři spolu sehráli na stejném turnaji epické semifinále, ale tentokrát šlo o jednoznačnou partii, v níž jasně dominoval Wawrinka, který nasázel úctyhodných 42 vítězných míčů.

Britský tenista se poroučel i na nedávném US Open hned po prvním kole, když mu mladík Felix Auger-Aliassime povolil jen devět gamů.

„Mám o Andyho Murrayho obavy. Trochu jsem z něj zklamaný. Má právo na to, co dělá? Já jsem tohle dělal také, ale neměl jsem. Byla to největší chyba mojí kariéry," rozpovídal se ve studiu Eurosportu Wilander.

Murray se stabilně pohyboval na špici žebříčku, jenže po sérii zranění a operacích kyčle vypadával ze hry na dlouhé měsíce a samozřejmě vyklízel vydobyté pozice.

„Mně bylo 26 let, když jsem poprvé ukončil kariéru a v 28 jsem se zase vrátil. Pak jsem hrál do 32 let. Bylo to několik roků, kdy jsem hrál, ale už jsem neměl a neměl jsem zabírat místo tam, kde byli mladší a motivovanější hráči, než jsem byl já," uvedl sedminásobný grandslamový šampion paralelu se svojí kariérou.

„Podle mě by měl začít přemýšlet o tom, kým býval. Má právo na to zabírat divoké karty mladším hráčům? Ukončit kariéru je určitě těžké. Jsem rád, že je (Murray) zpátky, ale měl by si ujasnit, proč tohle celé dělá," dodal Wilander.

Jeho slova způsobila docela slušný poprask. Proti jeho výrokům se ohradila celá řada osobností. Třeba Jim Courier hájil Murrayho s tím, že má plné právo divoké karty využívat a kariéru ukončit, až to sám uzná za vhodné.

Mnohem ostřejší byl na sociálních sítích Australan Nick Kyrgios. „Drž hubu, Matsi. Nikoho tohle nezajímá. Muzz (Murray) ví nejlíp, jak dlouho ještě bude hrát," napsal proslulý bouřlivák.

Reklama