Hlavní obsah

Konečně jasno! Výjimka udrží sportovce v akci, ale s jedním velkým omezením

Praha

Už žádné dohady. Hraje se dál. Ale bez diváků, a to v nejvyšších i nejnižších soutěžích. Profesionální a registrovaný výkonnostní sport bude mít výjimku z čerstvě stanoveného omezení shromažďování na 10 lidí uvnitř a 20 venku. Publikum se ovšem podle nařízení platného od pondělí na dva týdny dostavit nemůže. Vyšší fotbalové soutěže - od první ligy až po krajské přebory - lze sledovat v různé kvalitě v televizi, fanoušci nižších soutěží mají smůlu. I na ostatních sportech.

Foto: Robert Procházka

Ilustrační snímek.

Článek

"Veškeré oficiální sporty, které jsou registrované, hrají, ale bez diváků," oznámil po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Počty účastníků jsou navržené tak, aby umožnily konání zápasů. V případě fotbalové ligy to bude 130 lidí.

Zájmová sportovní činnost rekreantů, která není zastřešená svazem, musí respektovat předepsané nižší limity.

Do ochozů může od minulého čtvrtka maximálně 1000 lidí v halách a 2000 venku, od pondělka se tribuny vyprázdní úplně.

Znamená to, že diváci ještě mohou přijít třeba na nejbližší ligové zápasy fotbalu i hokeje, na nedělní plochodrážní Zlatou přilbu v Pardubicích, pondělní Tomíčkův memoriál v Praze by už ale musel být bez nich. Organizátoří však naznačili, že tradiční závod přeloží zřejmě na 28. října.

Bez diváků bude 11. října Velká pardubická. Tedy pokud se vůbec uskuteční. Nejasno je i kolem osudu dalších událostí. Diváci nesmí ani na šlágr 7. kola fotbalové ligy Plzeň - Sparta.

Podle Prymuly je rizikové shromažďování fanoušků po zápasech či akcích. Nařízení je platné dva týdny, pak bude platit nové. Podle ministra už zřejmě rozvolňující. Nicméně už teď Prymula oznámil, že právě za dva týdny v některých záležitostech ještě přitáhne šrouby - mj. při počtu účastníků na svatbách. Podle jeho slov s ohledem na to, aby v nejbližších dnech nebyly narušeny rodinné plány.

Je otázkou, jak rychle mohou při enormně se šířící nákaze opatření zabrat. Nové vládní kroky každopadně znamenají další finanční ztráty zejména pro profesionální fotbalové a hokejové kluby.

Hokejové kluby se přitom už minulý týden rozhodovaly, zda vzhledem k omezení na tisícovku fanoušků nepřerušit extraligu a nevyčkat na uvolnění kvóty. Schválily pokračování soutěže, ale situace se nyní ještě zhoršila.

Na dva týdny je prozatím zcela ochromený neorganizovaný hromadný amatérský sport, na který se výjimka nevztahuje. "Když si třeba lidé po práci budou chtít zahrát fotbal, tam to omezení je do dvaceti lidí. Tam myslím, že to problém není, málokdy se hraje 11 na 11. Ty dva týdny to vydrží. U obecných volnočasových aktivit to bude omezeno," poznamenal Prymula.

Zásadní dopad zřejmě bude mít omezení shromažďování na běžecké a další vytrvalostní závody pro veřejnost, které neorganizují svazy, ale komerční pořadatelé. Už minulý týden pro ně platil přísnější limit maximálně 50 lidí venku, protože běžci nemají určené místo k sezení a nejsou považováni za sportovce oddělené od ostatních účastníků, kteří by se do limitu nezapočítávali. Organizátoři to většinou řešili startem ve vlnách po padesáti.

Pondělní plánované omezení maximálního počtu účastníků na dvacet je hlavně pro větší akce kritické. Týká se to například půlmaratonu seriálu RunCzech v Olomouci, který by se měl uskutečnit v neděli 11. října, nebo velkého závodu Run Tour na pražské Ladronce, naplánovaného na 17. října. Do Olomouce je přihlášeno přes 3400 lidí, na Ladronku zhruba patnáct stovek.

Méně pohybu budou mít i děti na druhém stupni základních škol. Tam bude klasický tělocvik nahrazen pohybovými aktivitami venku. Pro žáky prvního stupně se nic nezmění. Před rušením tělocviku varoval předseda České unie sportu Miroslav Jansta. "Tím dětem vlastně říkáme, že pohyb a sport je zbytnou věcí. Přitom my to vnímáme naopak, pravidelný pohyb je klíčem k lepší imunitě také u dětí, které budou mít další důvod se vrhnout do digitálního světa her," uvedl pro ČTK.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň