Hlavní obsah

Beer Ševa - Plzeň 1:0Hruškova chyba rozhodla, Plzeň v pohárové Evropě i letos předčasně končí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Josué (penalta) 1 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Penalta vyrobená brankářem Hruškou už ve druhé minutě play off Evropské ligy s izraelským Hapoelem Beer Ševa rozhodla, že fotbalisté Viktorie Plzeň i letos na evropské pohárové scéně předčasně končí a základní skupinu si nezahrají. Na gól inkasovaný v Izraeli z penalty totiž v dalším průběhu střetnutí nedokázali odpovědět, po tristním výkonu prohráli 0:1 a jsou vyřazeni. Slovenský trenér Guľa tak nejdůležitější úkol své plzeňské mise nesplnil. Poté, co v bojích o postup do základní skupiny EL neuspěl třikrát s Žilinou, nepochodil ani tentokrát s českým vicemistrem.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Josué z Beer Ševy po proměněné penaltě proti Plzni.

Článek
Fotogalerie

Jako by už jednu zkušenost neměl. V Alkmaaru v kvalifikaci o Ligu mistrů vyrobil plzeňský gólman penaltu v páté minutě nastavení, díky níž přežili Nizozemci klinickou smrt a hrozící vyřazení, v Izraeli v play off Evropské ligy si Hruška úlet zopakoval. Pro změnu už tři minuty po úvodním hvizdu.

K centru, který poslal do šestnáctky nizozemský legionář ve službách domácího celku Acolatse, se nedostal, namísto míče trefil nejen hlavičkujícího Kalvacha, ale i Kolumbijce Agudelu, takže penalta musela logicky přijít. Třetí z legionářů Beer Ševy Portugalec Josué ji s přehledem proměnil a Viktorii bylo rázem zle. A po čtvrthodině jí mohlo být ještě hůř, protože Agudela se objevil sám před Hruškou, který naštěstí pro český tým jeho střelu vyrazil.

I tak to byla v plzeňském podání jedna velká trýzeň... Po pár minutách se sice Viktoria oklepala a měla míč pod kontrolou, jenže jeho držení jí bylo k ničemu. Zdlouhavou, pomalou a hlavně alibistickou kombinací nemohla domácí fotbalisty překvapit, protože akcím scházelo zrychlení, přesnost a i sebemenší náznak nápadu. A protože i v osobních soubojích na tom byli hráči Beer Ševy díky technice, důrazu a zpracování balonů lépe, nemusel jejich brankář Levita řešit jedinou nebezpečnější střelu či snad zapeklitější situaci.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Radost fotbalistů Beer Ševy z góly proti Plzni v play off Evropské ligy.

Naopak sami hrozili, k čemuž je Guľovi svěřenci vybízeli laxností a neskutečným prostorem, který jim dopřávali. Před přestávkou i po ní, kdy nejdřív v 51. minutě trefil Agudelo tyč, aby v dalších dvou šancích domácího mužstva musel střely Kahby a Goldberga likvidovat Hruška.

Poradil si s nimi, a protože při sólu Acolatse mu pomohla už podruhé i tyč, mohla Plzeň žít a doufat. Ovšem jen doufat... Územní převahu si sice vytvořila, ale do jediné pořádné šance se nedostala, a alespoň vyrovnat a vynutit si prodloužení proto nedokázala.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Plzeňský Zdeněk Ondrášek střílí v duelu play off Evropské ligy proti Beer Ševě.

Po tristním výkonu stejně jako loni předčasně končí a na podzim si v pohárové Evropě nezahraje.

Utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy:
Hapoel Beer Ševa - Viktoria Plzeň 1:0 (1:0)
Branka: 4. Josué z pen. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srb.). ŽK: Kabha, Dadia, Levita - Hruška, Hejda. Bez diváků.
Beer Ševa: Levita - Dadia, Miguel Vítor, Taha, Goldberg - Bareiro, Kabha, Josué - Sallalich (90.+1 Keltjens), Agudelo (75. Varenne), Acolatse (81. Yosefi). Trenér: Abukasis.
Plzeň: Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha (89. Pernica), Čermák, Kalvach - Ba Loua (62. Kayamba), Ondrášek (80. Beauguel), Kopic. Trenér: Guľa.

Reklama

Související témata: