Hlavní obsah

Rosenborg - Eindhoven 0:2Vrbův Ludogorec si zahraje Evropskou ligu, slaví i Sadílkův Eindhoven

Aktualizováno

Fotbalisté bulharského celku Ludogorec Razgrad s trenérem Pavlem Vrbou postoupili do základní skupiny Evropské ligy díky výhře 1:0 nad běloruským Dynamem Brest. Uspěl také Tottenham po drtivém vítězství 7:2 nad Maccabi Haifa. Hlavní fázi soutěže si zahraje i PSV Eindhoven, který bez českého reprezentanta Michala Sadílka vyhrál nad Rosenborgem Trondheim 2:0.

Foto: Ole Martin Wold, ČTK/AP

Fotbalisté Eindhovenu se radují z branky

Článek

Vrba postup přes předkola Evropské ligy vybojoval poprvé od sezony 2017/18, kdy se mu to povedlo při druhém působení ve Viktorii Plzeň. Utkání Ludogorec rozhodl v druhé půli trefami Elvise Manua a Higinia.

Svěřenci trenéra Josého Mourinha proti izraelskému mužstvu potvrdili roli favorita. Hattrickem a asistencí se blýskl kapitán anglické reprezentace Harry Kane, dvěma góly se ukázal také záložník Giovani Lo Celso.

Sadílek dostal volno po nedělním utkání, ve kterém odehrál poločas při remíze PSV s Heraclesem. Překvapivý postup slaví naopak chorvatská Rijeka, která vyhrála na hřišti dánského vicemistra FC Kodaň 1:0.

Soupeře zaskočil i AEK Atény, který si vstupenku do základní skupiny zajistil obratem v utkání s Wolfsburgem a triumfem 2:1.

AC Milán zdolal portugalské Rio Ave až v pokutových kopech. Utkání dospělo za stavu 1:1 do prodloužení, ve kterém se Rio Ave proti italskému favoritovi dostalo do vedení. Ve 121. minutě však viděl domácí Toni Borevković druhou žlutou kartu za hru rukou ve vápně a Hakan Calhanoglu na poslední chvíli srovnal.

Ani penaltový rozstřel se neobešel bez nervů na obou stranách. Oba týmy proměňovaly bezchybně až do osmé série, kdy minul jak mladý útočník AC Lorenzo Colombo, tak obránce domácích Nélson Monte. V rozstřelu selhali i oba brankáři, stejně jako dva exekutoři v 11. sérii, kteří šli k pokutovému puntíku podruhé. Výhru AC trefil ve 12. sérii Simon Kjaer, zatímco soupeře vychytal Gianluigi Donnarumma.

4. předkolo Evropské ligy:
Kluž - Kuopio 3:1 (2:0)
Dinamo Záhřeb - Flora Tallinn 3:1 (2:0)
Malmö - Granada 1:3 (1:1)
Rosenborg Trondheim - PSV Eindhoven 0:2 (0:1)
Charleroi - Lech Poznaň 1:2 (0:2)
Ararat-Armenia - Crvena zvezda Bělehrad 1:2 (0:2)
FK Sarajevo - Celtic Glasgow 0:1 (0:0)
Legia Varšava - Karabach (Ázerb.) 0:3 (0:0)
Dinamo Brest (Běl.) - Ludogorec Razgrad (Bulh.) 0:2 (0:0)
Standard Lutych - MOL Fehérvár (Maď.) 3:1 (0:1)
FC Kodaň - Rijeka 0:1 (0:1)
Young Boys Bern - KF Tirana 3:0 (1:0)
Dundalk (Ir.) - Klaksvík (Faer. ostr.) 3:1 (1:0)
FC Basilej - CSKA Sofia 1:3 (0:0)
Glasgow Rangers - Galatasaray Istanbul 2:1 (0:0)
AEK Atény - Wolfsburg 2:1 (0:1)
Sporting Lisabon - LASK Linec 1:4 (1:1)
Tottenham - Maccabi Haifa 7:2 (4:1)
Rio Ave - AC Milán 2:2 (0:0, 1:1 - 1:1), pen. 8:9.

Reklama

Související témata: