Hlavní obsah

Tvrdé následky děsivého pádu. Cyklistu Jakobsena čeká rekonstrukce obličeje

Leiden/Praha

Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen, který se dosud potýká s následky hrozivého pádu při srpnovém závodě Kolem Polska, se v dohledné době podrobí dalším dvěma operacím. Chirurgové se při nich budou snažit zrekonstruovat čtyřiadvacetiletému jezdci stáje Deceuninck-Quick Step obličej. Jakobsen na Instagramu uvedl, že první zákrok ho čeká 8. října.

Foto: Sport.cz

Fabio Jakobsen v kómatu po hromadném pádu v Polsku.

Článek

"Při operaci mi vloží kost z mojí pánve do horní a dolní čelisti, kde spousta kostí chybí," popsal Jakobsen a dodal, že uzdravování poté potrvá měsíce. Při dalším zákroku mu lékaři vpraví do čelisti implantáty, aby mohl dostat nový chrup. Při nehodě přišel o všechny zuby s výjimkou jednoho, v obličeji už má 130 stehů.

Jakobsen se ocitl v ohrožení života 5. srpna při hromadném spurtu v Katovicích. Ve zhruba osmdesátikilometrové rychlosti ho krajan Dylan Groenewegen natlačil na bariéru, Jakobsen ji přeletěl a skončil v tratolišti krve. Na místě musel být oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice v Sosnovci, kde se podrobil pětihodinové operaci. Dva dny strávil v umělém spánku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

The past 2 months have been dominated by my recovery after my crash in the Tour of Poland. First of all, I had to recover from my brain contusion and other bruises/injuries for a long time. The wounds/scars on my face are healing up well. I would like to thank all the staff of the LUMC and in particular Dr. H. Locher and M. Hendriksma for the good care these past months. On October 8, I will undergo a second surgery to reconstruct my face/mouth. The surgery takes place at Radboud UMC Nijmegen and I am in the hands of Prof. Dr. S. Bergé and Prof. Dr. G. Meijer. The surgery involves placing bone, taken from my pelvic crest, in my upper and lower jaw, because a lot of bone is missing there. This bone will have to heal for several months. After that, another surgery will take place to put implants in my jaw so that I can get new teeth, as I lost them during my crash.

Příspěvek sdílený Fabio Jakobsen (@fabiojakobsen),Říj 1, 2020 v 8:08 PDT

Reklama