Hlavní obsah

Dám víc gólů než Zlatan! Letenský kanonýr Juliš dal po losu smělý slib

Praha

Hratelnější soupeř z prvního koše a těžký AC Milán z třetího. Tak nějak hodnotí skupinu Evropské ligy fotbalisté pražské Sparty, jimž los v Nyonu přihrál vedle Ibrahimovice a spol. ještě Celtic Glasgow a Lille. Hráči jsou spokojení. „Asi nikdo není v Evropské lize jasně k poražení. Pro nás je lepší mít soupeře, kteří budou hrát fotbal než nějakého zanďoura,“ poukazuje obránce Matěj Hanousek.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Gólová radost snajpra AC Milán Zlatana Ibrahimovice.

Článek

Zajímavá konfrontace. Lukáš Juliš je s pěti góly aktuálně nejlepším střelcem české ligy. A brzy se postaví proti AC Milán s věhlasným kanonýrem a světoběžníkem Zlatanem Ibrahimovicem.

Proto v rozhovoru pro klubovou televizi dostal přímou otázku. Dá ve skupině víc gólů Juliš, nebo Zlatan?

„Já!" dává letenský útočník smělý slib.

Přál si Tottenham, aby na Letnou přijel bombarďák Kane. AC Milán je samozřejmě solidní náplast. „Nejlepší a nejtěžší soupeř z třetího koše. Jsme asi spokojení, protože z prvního koše jsme nedostali nic tak světoborného..." přemítá Juliš.

„Těžká, ale atraktivní skupina pro diváky i pro nás. Postup bude těžký, ale věřím, že se o něj porveme a zvládneme to," přidává se záložník Michal Sáček.

Čeká je opravdu těžká šichta

„Hrát můžete s každým, záleží, jakým způsobem a jak to dopadne. Soupeři jsou kvalitní mužstva na vysoké úrovni, čeká nás opravdu těžká šichta," hodnotí pro klubový web trenér Václav Kotal, který dostal atraktivní skupinu jako dárek k dnešním 68. narozeninám.

Skupinu hodně ztížilo Lille ze čtvrtého koše. „Určitě není nejhratelnější, ve francouzské lize je výborné. Všechno v pohybu, atletický fotbal. Nejhratelnější je podle mého paradoxně Celtic z prvního koše," přemítá kouč.

„S Celtikem nás asi čeká řežba. Ale pořád lepší než bojovat s někým, kdo není tak zvučný," ujišťuje obránce Matěj Hanousek.

Na slavný skotský klub narazil již před pěti lety v dresu Dukly.

„V přátelském utkání jsme je roztřískali 5:3. A když se lidi podívají na internet, tak si všimnou, že Hanousek dal hattrick. Ale nebyl jsem to já," chechtá se s poukazem na husarský kousek jmenovce Marka Hanouska.

Budou v hledišti nějací diváci...?

Kabina reaguje na los vcelku jednotně. „Zklamání Celtic, radost AC Milán. Čtvrtý koš už byl spíš jedno, hlavně jsme nechtěli letět někam na Ukrajinu. AC Milán nám udělal největší radost," shrnuje Juliš.

„Hrál jsem tady skupinu už dvakrát. Třeba Inter Milán jsme dokázali porazit, jsou to lidi jako my. Myslím, že můžeme postoupit," doufá útočník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gól! Lukáš Juliš oslavuje svoji trefu proti Krasnodaru.

Návrat na evropskou scénu je pro mužstvo každopádně obrovskou výzvou. „Viděl jsem spoustu utkání v kvalitních ligách a tam organizace kolikrát převažuje nad individuálními kvalitami hráčů. Dají všechno ve prospěch výkonu týmu a my to musíme zvládnout taky tak," zdůrazňuje Kotal.

Za normální situace by los přihrál Spartě na domácím stadionu tři kasamače. Vzhledem k pandemii musí počítat spíš s eventualitou, že se bude hrát bez fanoušků.

„Bohužel, strašná škoda. Pro lidi tady, kteří na Evropu čekali dlouho, a když už se dočkali, tak nebudou moci na fotbal. Druhá rovina také je, že rády by se jely podívat naše rodiny a asi nebudou moci. Čára přes rozpočet pro nás všechny," kaboní se Hanousek.

„Velká škoda, byl by zážitek s plnými stadiony," souhlasí Sáček.

Největší šance ve skupině má Slavia
Podle kurzů sázkové kanceláře Tipsport má největší šance na úspěch ve skupinové fázi Evropské ligy Slavia Praha. Měla by svést souboj o druhé postupové místo s francouzským Nice. Bookmakeři vypsali kurzy na vítěze skupiny a v tomto kritériu je Slavia sice třetí 4:1, ale jen s drobným odstupem právě na Nice 3,7:1. Sparta i Liberec jsou podle bookmakerů nejhorší z pohledu kurzů na celkového vítěze a tím pádem mají daleko i k postupové druhé pozici. “Papírově to tak je, těžko kurzy vypsat jinak. Přesto osobně věřím, že by Sparta mohla Celtic a Lille potrápit a třeba si vyšlápne i na slavný AC Milán, který neprožívá nejlepší roky, o čemž svědčí, že klub táhne stále skvělý, ale stárnoucí Zlatan Ibrahimovic,” komentuje páteční los bookmaker Petr Urbanec. “Liberec bude nejvíce spoléhat na nováčkovský elán. Mnoho jeho hráčů si evropské poháry zatím nezahrálo,” dodává.

Reklama