Hlavní obsah

Gesto velikána! Djokovič odmítl pokračovat, vysloužil si uznání fanoušků

Praha

Klobouk dolů. Novak Djokovič ukázal, že smysl pro fair play pro něj není jen prázdný pojem. Ve vítězném zápase třetího kola French Open proti Kolumbijci Danielovi Riverosovi (6:0, 6:3, 6:2) odmítl ve druhém setu pokračovat ve hře. Důvod? Špatné podmínky pro hru, které měl jeho soupeř. Od fanoušků si na sociálních sítích vysloužil slova uznání a respektu.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Novak Djokovič upravuje kurt před dalším pokračováním zápasu

Článek

Na French Open si světová jednička Novak Djokovič dělá bez přehánění, co chce. Stejně si konečně počíná v celé koronavirem zdevastované sezoně. Z 34 zápasů ztratil jen jediný po svém extempore a následné diskvalifikaci na US Open.

A v duchu suveréna si počínal i v zápase třetího kola na French Open. Soupeřem mu byl až 153. hráč světa Kolumbijec Daniel Riveros. Čtyřiadvacetiletý tenista ochutnal medicínu srbského giganta hned v prvním setu, ve kterém neuhrál ani game a za 26 minut schytal "kanára".

A když v průběhu druhého ztrácel už 0:2, nebylo snad u televizních obrazovek ani u několika desítek fanoušků na dvorci Philippe Chatriera nikoho, kdo by mu nepřál aspoň čestný úspěch. Ten přišel ve třetí hře, kdy si čtyřiadvacetiletý tenista udržel podání a snížil na 1:2.

V dalším gamu při podání sedmnáctinásobného grandslamového šampiona se však nad Paříží, jak už je během letošního ročníku zvykem, rozpršelo a do akce šla tak nová zatahovací střecha. Podle pravidel se však nemuselo na její tažení čekat, a tak hra pokračovala nerušeně dál.

Zatímco však nad Djokovičovou polovinou kurtu už střecha kurt pokrývala, Kolumbijcovu část a především základní čáru zkrápěla solidní průtrž. Za pár vteřin se už Riveros prakticky nebyl schopen na kluzkém povrchu pohybovat.

Když tenisový král viděl svého soupeře, jak za svou základní čarou "bruslí", přerušil při své výhodě hru a odmítl v zápase pokračovat.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Novak Djokovič se schovává pře nepřízní počasí

Zmatení pořadatelé se snažili na postiženou polovinu natáhnout plachtu, oba borci mezitím odešli do kabin. Počínání organizátorů a především pozdní reakci na počasí následně zkritizovali i komentátoři přenosu.

Po několika minutách se oba tenisté na kurt vrátili, samotný Djokovič si dokonce sám půjčil od pořadatelů hrablo, aby upravil kurt dle svých představ.

A demolice outsidera mohla nerušeně pokračovat. Světová jednička vyhrála po setech 6:0, 6:3 a 6:2 a mohla se začít chystat na osmifinálový souboj s ruským tenistou Karenem Chačanovem.

Reklama

Související témata: