Hlavní obsah

Šwiateková - Halepová 6:1, 6:2Polka vyřadila na Roland Garros nejvýše nasazenou soupeřku

Paříž
Aktualizováno

Nejvýše nasazená Simona Halepová vypadla na tenisovém Roland Garros ve 4. kole. Šampionka z roku 2018 prohrála s devatenáctiletou Polkou Igou Šwiatekovou 1:6, 2:6. Ve čtvrtfinále se utká s dalším překvapením turnaje, kvalifikantkou Martinou Trevisanovou. Italka vyřadila pátou nasazenou Kiki Bertensovou z Nizozemska dvakrát 6:4. Do čtvrtfinále postoupil už počtrnácté španělský favorit Rafael Nadal. Dvanáctinásobný vítěz turnaje ukončil výhrou 6:1, 6:1 a 6:2 amerického mladíka s českými kořeny Sebastiana Kordy.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Iga Swiateková oslavuje výhru nad Simonou Halepovou.

Článek
Fotogalerie

Favorizovaná Rumunka Halepová neztratila dosud na turnaji ani set, proti agresivně a přesně hrající Šwiatekové ale byla bez šance. Polka, jíž patří v žebříčku WTA 54. místo, ji zasypala třiceti vítěznými údery a nepovolila jí ani jeden brejkbol.

Halepové tak dokonale oplatila drtivou prohru 1:6, 0:6 ze stejné fáze loňského ročníku French Open. "Nemám slov a jsem překvapená, že jsem to dokázala proti takové hráčce. Loňský rok si pamatuju a jsem ráda, jak hodně jsem se od té doby zlepšila. Jsem na sebe pyšná," řekla devatenáctiletá Šwiateková.

"Za poslední rok jsem získala hodně zkušeností, už se soustředím jenom na tenis a vím, jak se vypořádat s tlakem," řekla Polka, která se během koronavirové pauzy rozehrávala i v Česku v rámci exhibice na pražské Štvanici.

Halepová vyhrála před Roland Garros tři turnaje za sebou, z toho dva po koronavirové pauze na antuce (Praha, Řím), a byla největší favoritkou. "Není to lehké skousnout, ale jsem na těžké momenty v kariéře zvyklá. I tak mám za sebou skvělý rok. Dám si čokoládu a další den to bude lepší," pronesla Rumunka na tiskové konferenci a vyzdvihla polskou soupeřku. "Byl to její den. Hrála neuvěřitelně a byla všude," uvedla.

Šwiateková, jež v prvním kole vyřadila loňskou finalistku Markétu Vondroušovou, postoupila do čtvrtfinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře. Je první Polkou takhle daleko v Paříži po Agnieszce Radwaňské před sedmi lety.

"Už od juniorek hraju Roland Garros ráda. Tento týden je splněný sen a doufám, že se ještě protáhne," řekla rodačka z Varšavy.

Vítěz US Open Dominic Thiem vydřel postup do čtvrtfinále v pětisetové bitvě s domácím překvapením turnajem Hugem Gastonem. Dvacetiletého Francouze, který o kolo dříve vyřadil Švýcara Stana Wawrinku, třetí nasazený Rakušan udolal za tři a půl hodiny. Dalším soupeřem finalisty posledních dvou ročníků bude Argentinec Diego Schwartzman.

Turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 38 milionů eur):
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Šwiateková (Pol.) - Halepová (1-Rum.) 6:1, 6:2
Trevisanová (It.) - Bertensová (5-Niz.) 6:4, 6:4
Svitolinová (3-Ukr.) - Garciaová (Fr.) 6:1, 6:3.
Dvouhra - 4. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Korda (USA) 6:1, 6:1, 6:2
Sinner (It.) - A. Zverev (6-Něm.) 6:3, 6:3, 4:6, 6:3.
Thiem (3-Rak.) - Gaston (Fr.) 6:4, 6:4, 5:7, 3:6, 6:3
Schwartzman (12-Arg.) - Sonego (It.) 6:1, 6:3, 6:4

Reklama