Hlavní obsah

Djokovič by po incidentu na US Open zrušil čárové rozhodčí

Paříž

Lídr světového žebříčku Novak Djokovič by zrušil při turnajích čárové rozhodčí. Podle hvězdného srbského tenisty je na čase, aby je nahradila technologie jestřábího oka. S názorem přišel během Roland Garros měsíc poté, co na předchozím grandslamu US Open nechtěně zasáhl míčkem lajnovou sudí a byl kvůli tomu diskvalifikován.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič

Článek

"Se vší úctou k tradici a kultuře našeho sportu, pokud jde o lidi přítomné na hřišti během zápasu, včetně čárových, opravdu nevidím důvod, proč by každý turnaj v této technologicky vyspělé době nemohl mít to, co jsme měli během turnajů v New Yorku," uvedl Djokovič.

Na US Open i předtím během turnaje přeloženého do Flushing Meadows z Cincinnati hlásil aut kvůli protikoronavirovým opatřením a snížení počtu rozhodčích v areálu reproduktor na základě jestřábího oka. Bylo to tak ale jen na vedlejších kurtech, ne na velkých, kde hrál i Djokovič inkriminovaný duel.

"Technologie jsou teď tak vyspělé, že není absolutně žádný důvod, proč by měli být lajnoví rozhodčí. To je můj názor," řekl třiatřicetiletý Djokovič. "Samozřejmě chápu, že je to drahé a náklady porostou, ale měli bychom k tomu směřovat. A taky by se mi asi nestalo to, co v New Yorku," dodal s úsměvem vítěz 81 turnajů na ATP Tour a sedmnácti grandslamů.

French Open jestřábí oko nevyužívá, na antuce se na rozdíl od jiných povrchů dají sporné momenty prověřit díky otisku míčku. I další tenisté se však po chybách sudích přimlouvají o jeho zavedení i na antuce.

Reklama

Související témata: