Hlavní obsah

Podoroská - Svitolinová 6:2, 6:4Podoroská postoupila z kvalifikace do semifinále Roland Garros, vítěz US Open se loučí

Aktualizováno

Argentinský tenis je znovu v kurzu! Nadia Podoroská, které patří až 131. místo ve světovém žebříčku, porazila v úvodním čtvrtfinále Roland Garros senzačně 6:2, 6:4 třetí nasazenou Elinu Svitolinovou z Ukrajiny. Třiadvacetiletá rodačka z Rosaria se stala první hráčkou v takzvané open éře od roku 1968, jež na pařížském grandslamu postoupila z kvalifikace až do semifinále. O další překvapení se pak postaral i její krajan Diego Schwartzman, jenž porazil vítěze US Open Dominica Thiema v pěti setech a je poprvé v semifinále grandslamu.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Argentinská tenistka Nadia Podoroská porazila na Roland Garros 6:2, 6:4 třetí nasazenou Elinu Svitolinovou a z kvalifikace postoupila do semifinále.

Článek
Fotogalerie

Argentinská tenistka Nadia Podoroská, které patří až 131. místo ve světovém žebříčku, porazila v úvodním čtvrtfinále Roland Garros senzačně 6:2, 6:4 třetí nasazenou Elinu Svitolinovou z Ukrajiny. Třiadvacetiletá rodačka z Rosaria se stala první hráčkou v takzvané open éře od roku 1968, jež na pařížském grandslamu postoupila z kvalifikace až do semifinále.

Podoroská, která v nedělním osmifinále vyřadila Barboru Krejčíkovou, vyhrála v Paříži v součtu s kvalifikací už osmý zápas za sebou. Na French Open přitom hrála předtím jen jednou a vypadla v 1. kole kvalifikace, v hlavní soutěži grandslamu absolvovala až dosud jen jeden zápas na US Open v roce 2016.

"Je pro mě těžké mluvit takto hned po zápase, ale děkuju všem za podporu. Jsem moc šťastná. Během karantény jsme odvedli s trenéry velmi dobrou práci, proto jsem dnes tady," uvedla v rozhovoru na dvorci tenistka ukrajinského původu, jež v zápase proti favorizované Svitolinové předvedla účinný mix tvrdých úderů s kraťasy.

V semifinále se Podoroská utká s Polkou Igou Šwiatekovou, která si poradila s Italkou Martinou Trevisanovou hladce 6:3 a 6:1. Trevisanová v Paříži absolvovala také kvalifikaci a mohla se postarat o to, že poprvé v open éře bude hrát kvalifikantka finále grandslamu. Šwiateková, osmifinálová přemožitelka nasazené jedničky Simony Halepové, však od stavu 1:3 dominovala a ztratila už jen jediný game.

Pátá hráčka světového žebříčku Svitolinová se vítězstvím v generálce na Roland Garros ve Štrasburku pasovala do role jedné z favoritek na zisk pařížského titulu, místo toho ale potřetí v kariéře vypadla na French Open ve čtvrtfinále. V zápase proti argentinské outsiderce vyhrála pouze jediný game při svém servisu z devíti a po 80 minutách při třetím mečbolu nestačila na umístěný křížný forhend soupeřky.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Vítěz US Open Dominic Thiem nepřešel v Paříži brány čtvrtfinále.

V posledním osmifinále ženské dvouhry, jež se v pondělí nestihlo odehrát kvůli dešti, dnes zdolala Američanka Danielle Collinsová ve vyrovnaném souboji 6:4, 4:6, 6:4 Tunisanku Ons Džabúrovou. Šestadvacetiletá Collinsová se ve svém prvním čtvrtfinále Roland Garros v kariéře ve středu utká s krajankou Sofií Keninovou. Vítězka tohoto duelu se utká o finále s lepší ze zápasu Petra Kvitová - Laura Siegemundová.

Schwartzman je poprvé v semifinále grandslamu

Argentinský tenista Diego Schwartzman porazil na Roland Garros vítěze US Open Dominica Thiema v pěti setech a je poprvé v semifinále grandslamu. Rakouského favorita zdolal po více než pěti hodinách 7:6, 5:7, 6:7, 7:6, 6:2 a napodobil svou krajanku Nadiu Podoroskou, která coby kvalifikantka dnes senzačně prošla také do boje o finále.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Argentinský antukový specialista Diego Schwartzman vyřadil na French Open favorita.

Světová trojka a dvojnásobný finalista z Paříže Thiem před třemi týdny v New Yorku dobyl US Open a získal premiérový grandslamový titul. Se Schwartzmanem, jemuž patří v žebříčku ATP čtrnácté místo, bojoval dnes pět hodin a osm minut. Ve čtvrtém setu, který potřetí musel rozhodnout tie break, byl Thiem dva míčky od vítězství. K mečbolu se však nedostal a v rozhodujícím dějství už Argentinec dominoval.

"Byla to skutečná jízda na horské dráze," konstatoval Thiem k divokému průběhu úvodního čtvrtfinále mužů. "Samozřejmě se teď cítím prázdný a zklamaný, ale nemám si co vyčítat. A z Diega mám radost. Prohrát s přítelem bolí o trochu míň," dodal.

Schwartzman,  finalista nedávného turnaje Masters v Římě, v semifinále narazí buď na dvanáctinásobného šampiona French Open Rafaela Nadala, nebo Jannika Sinnera z Itálie.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 38 milionů eur):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Schwartzman (12-Arg.) - Thiem (3-Rak.) 7:6 (7:1), 5:7, 6:7 (6:8), 7:6 (7:5), 6:2.
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Collinsová (USA) - Džabúrová (30-Tun.) 6:4, 4:6, 6:4.
Dvouhra - čtvrtfinále
Podoroská (Arg.) - Svitolinová (3-Ukr.) 6:2, 6:4
Šwiateková (Pol.) - Trevisanová (It.) 6:3, 6:1.
Výsledky českých zástupců v Paříži najdete ZDE.

Reklama