Hlavní obsah

Démare si dospurtoval pro druhý triumf na Giru, Sagan se znovu nedočkal

Praha
Aktualizováno

Šestou etapu cyklistického Gira d'Italia vyhrál francouzský spurtér Arnaud Démare a na letošním ročníku slaví již druhý triumf. Nejrychlejší byl i v úterní rovinaté etapě. Růžový trikot lídra uhájil bez problémů Joao Almeida z Portugalska, který dojel v hlavní skupině ve stejném čase na 25. místě.

Foto: Gian Mattia D'Alberto, ČTK/AP

Francouz Arnaud Démare se mohl radovat z vítězství

Článek

Francouzský šampion Démare ovládl v úterý ve Villafranca Tirreně první hromadný spurt a dnes ve městě Matera po 188 kilometrech nechal za sebou opět všechny sprintery. Dočkal se již 73. vítězství mezi profesionály. Exmistr světa Peter Sagan se tentokrát do čela neprosadil a dojel osmý. Zbrzdil ho průjezd poslední zatáčkou. Na vítězství hvězdný Slovák čeká už od loňského července.

Zato Démare v cíli etapy, jež měla jen několik menších kopců a závěr do mírného stoupání, vyrazil ze zadních pozic a uspěl. "Je to úžasné. Ztratil jsem pozici, ale nebláznil jsem, vrátil se a držel se Astany. Zůstal jsem za nimi a pak za to vzal. Nemůžu věřit, že jsem vyhrál," radoval se devětadvacetiletý jezdec týmu Groupama-FDJ.

Druhý skončil Australan Michael Matthews ze Sunwebu a třetí domácí Ital Fabio Felline z Astany. Josef Černý dojel stodevátý s odstupem 2:35 minuty na vítěze. Průběžné pořadí vede Almeida nadále o 43 sekund před španělským cyklistou Pellem Bilbaem.

Zhruba 37 km před cílem si ale Almeida prožil kuriózní situaci. Protože měl potíže s vysílačkou, zastavil u krajnice, kde ho ale srazil jeden ze soupeřů. "Protože bylo docela větrno a nechtěl jsem někoho ohrozit, zastavil jsem. Zezadu do mě kdosi najel," popsal incident bez následků lídr Gira, jehož si nevšiml Brandon McNulty.

Páteční 7. etapa bude znovu rovinatá, takže bude představovat další šanci pro spurtéry. V délce 143 km povede z Matery do Brindisi.

Giro d'Italia - 6. etapa (Castrovillari - Matera, 188 km):
1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 4:54:38
2. Matthews (Austr./Sunweb)
3. Felline (It./Astana
4. Molano (Kol./SAE Team Emirates)
5. Cimolai (It./Israel Start-Up Nation)
6. Vendrame (It./AG2R La Mondiale)
7. Honoré (Dán./Deceuninck-Quick Step)
8. Sagan (SR/Bora-hansgrohe)
9. Battaglin (It./Bahrajn-McLaren)
10. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers) všichni stejný čas
, ...109. Černý (ČR/CCC) -2:35.
Průběžné pořadí:
1. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) 22:01:01
2. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -43
3. Kelderman (Niz./Sunweb) -48
4. Vanhoucke (Belg./Lotto-Soudal) -59
5. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -1:01
6. Pozzovivo (It./NTT) -1:05
7. Fuglsang (Dán./Astana) -1:19
8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:21
9. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -1:26
10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -1:32
...116. Černý -54:53.

Reklama