Hlavní obsah

Ledecká a spol. v akci? S přísnými pravidly a bez dlouhých letů

Michal OsobaSport.czPrávo

Minulá sezona skončila lyžařům vinou koronaviru předčasně, nová se rozběhne dle plánu tradičním prologem v obřím slalomu na ledovci v rakouském Söldenu příští víkend. Jenže všem je jasné, že ke standardní zimě bude mít daleko. Proto lyžařská federace FIS upravila kalendář a je připravena ho měnit v průběhu sezony.

Foto: Ondřej Pýcha/Svaz lyžařů ČR

Královna bílé stopy za minulou zimu Ester Ledecká.

Článek

Program doznal změn už na podzim, sjezdařům včetně české hvězdy Ester Ledecké vypadly tradiční úvodní rychlostní závody v USA a Kanadě. „Snahou bylo, aby se většina závodů konala v Evropě a týmy se přesouvaly v rámci schengenského prostoru, aby nebyly problémy se vstupy a vízy,“ vysvětluje Roman Kumpošt, jenž byl letos zvolen viceprezidentem FIS.

Plán ale trochu nahlodává skutečnost, že letošní zima je předolympijská a vesměs nově postavená sportoviště v Pekingu mají být otestována. Povede se?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Kumpošt

„V té výjimečné situaci se dají testy oželet, nebo třeba pro skoky přesunout na léto. Hledaly se alternativy na konci sezony, protože se nepředpokládá, že by před světovými šampionáty chtěly týmy cestovat do Číny,“ připouští Kumpošt.

Při logistické náročnosti lyžování, jemuž se ostatně přezdívá bílý cirkus, není možné vytvořit nepropustnou „bublinu“, kdy se závodníci nepotkají s nikým jiným. Počítá se s pravidelným testováním na koronavirus, FIS také vytvořila pravidla, jakými se mají pořadatelé řídit, ale nadřazeny jsou jim regule jednotlivých zemí.

V Česku by se za současných opatření závody Světových pohárů konat nemohly, i když v kalendáři jsou tři: jeden pro běžce na lyžích, dva snowboardové.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

The calendars are out! 👀 Which is your favourite race? ⛷ . Swipe ⬅️ for the women's calendar! #fisalpine

Příspěvek sdílený Audi FIS Ski World Cup (@fisalpine),Říj 3, 2020 v 10:08 PDT

„Měsíc dopředu musí pořadatel deklarovat, že je schopen závody uspořádat. Proto FIS vytvořila operativní skupinu, která může měnit kalendář a nemusí se čekat na zasedání předsednictva,“ líčí Kumpošt s tím, že vyloučeno není ani kumulování závodů v jednom středisku po vzoru biatlonu.

Zásadní rozhodnutí má padnout v pátek, týká se zákazů vosků s obsahem fluoru, které používali servismani napříč lyžováním i biatlonem. Možný je však odklad platnosti revolučního rozhodnutí na pozdější termín.

Plánované vrcholy zimy
Klasické lyžování
28. 12.–6. 1. Turné čtyř můstků
1.–10. 1. Tour de Ski
20.–21. 2. SP běžců, Nové Město na Moravě
22. 2.–7. 3. MS v Oberstdorfu
Sjezdové lyžování
8.–21. 2. MS v Cortině d´Ampezzo
Snowboarding
12.–14. 2. SP ve snowboardkrosu, Dolní Morava
18.–28. 2. MS v Čang-ťia-kchou
25.–27. 3. SP ve slopestylu, Špindlerův Mlýn

Reklama

Související témata: